Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Трансформація системи

Категорії

Кожен другий українець вже обрав свого лікаря

12 листопада 2018
8408

За 7 місяців кампанії «Лікар для кожної сім’ї» свого терапевта, педіатра чи сімейного лікаря обрали понад 21 мільйон українців.

Найбільш активними були жителі Полтавської, Хмельницької, Житомирської і Чернігівської областей — тут декларації зі своїм лікарем підписали понад 60% мешканців. Позначку 50% не перетнули лише у трьох областях України — у Луганській (тут свого лікаря обрали 49% мешканців), Одеській (43% мешканців) та Закарпатській (41%).

  

Власний лікар, до якого можна звернутись з будь-якого питання щодо здоров’я, потрібен кожному. Як свідчить світова практика, більшість проблем із здоров’ям можуть бути вирішені на рівні первинної допомоги, особливо у разі вчасного звернення. Сімейний лікар, терапевт чи педіатр не лише встановлює діагноз і лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, а й консультує щодо здорового способу життя, дає направлення на аналізи, до вузьких спеціалістів, видає довідки. І всі послуги у вашого лікаря уже оплачені Нацслужбою здоров’я.

Якщо ви ще не обрали свого лікаря і не знаєте, з чого почати, прочитайте коротку інструкцію: https://bit.ly/2tU0b8g

Нині підписати декларацію можна і у приватному медзакладі: наразі до реформи приєднались 40 приватних клінік та 33 лікарі-ФОП.

Загалом уже 623 медичних заклади, в яких працюють терапевти, педіатри і сімейні лікарі, уклали договори з Національною службою здоров’я і отримують фінансування за новою моделлю. Лише в жовтні ці заклади отримали майже 800 млн грн від Нацслужби здоров’я. Для більшості — це значно більше грошей, аніж за субвенцією, і медики цих закладів почали отримувати сутєтво вищу зарплатню: https://bit.ly/2PleXPL

З другої половини 2019 року працюватиме програма «Безкоштовна діагностика». За направленням вашого сімейного лікаря ви зможете проходити рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця, аналізи та діагностичні дослідження в будь-якому медзакладі за вашим вибором, який бере участь у програмі. Оплачуватиме послуги Національна служба здоров’я.

Читайте також