Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Трансформація системи

Категорії

Як обрати лікаря, якщо немає паспорта

11 квітня 2018
12666

Підписати декларацію із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром може кожна людина, яка постійно проживає в Україні, незалежно від місця реєстрації. Якщо у вас немає паспорта громадянина України, ви можна подати інші документи, передбачені законодавством.

Якщо немає можливості подати паспорт громадянина України, щоб підписати декларацію про вибір лікаря, будь-яка людина, що має право на проживання на території України, може подати один із документів:

  • тимчасове посвідчення громадянина України;
  • посвідка на постійне проживання в Україні;
  • посвідчення біженця;
  • посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

Для внутрішньо переміщених осіб немає жодної перешкоди, щоб підписати декларацію з вибраним лікарем, незалежно від місця реєстрації. Якщо ви маєте паспорт громадянина України, ніякі додаткові довідки, окрім індивідуального податкового номеру, не потрібні (довідка ВПО - не потрібна).

Якщо вам відмовляють у праві вільно вибрати лікаря незалежно від місця реєстрації, процитуйте лікарю «Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу», затверджений Наказом МОЗ №503 від 19 березня 2018 року. Саме цей документ регламентує процес вибору лікаря, подання та припинення дії декларації з вибору лікаря.

Що робити, якщо у медзакладі відмовили у підписанні декларації, - читайте тут: https://goo.gl/j5fqA8

Читайте також