Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Трансформація системи

Категорії

Другий етап медичної реформи: розпочався інформаційний тур регіонами України

15 січня 2020
20523

Розпочався спільний регіональний тур Національної служби здоров’я України (НСЗУ) та МОЗ України областями України. Він присвячений підготовці закладів спеціалізованої медичної допомоги до другої хвилі трансформації системи охорони здоров’я. Тур включає інформаційні заходи для власників закладів охорони здоров’я, що надають спеціалізовану медичну допомогу, а також головних лікарів та профільних економічних заступників цих закладів в кожній області України. Тур відбувається за підтримки проєктом USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я».

З 1 квітня 2020 року Програма медичних гарантій запрацює у повному обсязі. Це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Програма медичних гарантій приходить на заміну псевдобезкоштовній медицині. До програми увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної допомоги та медичної реабілітації. Спеціалізовані медичні заклади мають бути готові до контрактування з НСЗУ, щоб отримувати кошти з національного бюджету за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Державної субвенції на фінансування «ліжко-місць» закладів спеціалізованої медичної допомоги з 2-го кварталу 2020 року не передбачено.

«У 2020 році МОЗ України продовжує впровадження змін у системі охорони здоров’я. Ми докладаємо максимум зусиль, щоб з 1 квітня Програма медичних гарантій запрацювала у повному обсязі, тому ефективна комунікація з медичною спільнотою та місцевою владою надважлива. Кожен з нас має свою місію, обов’язки та відповідальність. Національна служба здоров’я України працює над тим, щоб заклади спеціалізованої допомоги підготувались належним чином до укладення договорів з НСЗУ. Завдання МОЗ України подбати про розробку та затвердження відповідної нормативної бази, впроваджувати новітні інструменти, які роблять стандартні процеси та процедури більш ефективними та прозорими. Ми разом з НСЗУ прагнемо раціонального використання бюджетних коштів, щоб пацієнти отримували якісні послуги та безпечні ліки. Так, разом, у партнерстві держави та громади ми збудуємо міцну систему охорони здоров'я, орієнтовану на пацієнта», - зазначив заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Луфер.

 

Тур розпочався із Дніпра. Дніпропетровська область – одна із лідерів із підготовки до контрактування з НСЗУ - близько 96% закладів спеціалізованої допомоги вже перетворилися на комунальні некомерційні підприємства. З них комп'ютеризовано -  близько 44%. Зареєстровано в електронній системі охорони здоров’я - понад 78%, підключені до медичних інформаційних систем (МІС) -  понад 85%.  

«Закон про місцеве самоврядування передбачає, що саме влада на місцях відповідає за медичне обслуговування. Ми розуміємо свою роль в реформі і своє завдання. Робимо усе, щоб медицина стала якіснішою та доступнішою для наших мешканців. Зараз активно готуємо спеціалізовані медичні заклади до входу в реформу - до контрактування з НСЗУ. Працюємо над тим, щоби створити спроможну мережу лікарень. Рішення приймаємо, зважаючи на аналітику НСЗУ щодо стану медзакладів регіону та прогнозів їх фінансування. У цьому нас консультує Східний міжрегіональний департамент НСЗУ”, - прокоментував заступник Голови Дніпропетровської ОДА Дмитро Стригун.

Учасники регіонального туру будуть детально пояснюватись нові правила фінансування медичних закладів та принцип «гроші йдуть за пацієнтом», роль НСЗУ та правила співробітництва, фінансовий план як новий інструмент управління коштами. Окрема увага приділяється відповіді на питання, як стати успішним медичним закладом в нових умовах фінансування та заробляти більше. 

“Трансформація системи відбувається в інтересах пацієнта. Саме пацієнт з його потребами та інтересами стає в центрі системи охорони здоров’я. Щоб безоплатно скористатися переліком медичних послуг Програми медичних гарантій, пацієнт повинен зробити кілька простих кроків - укласти декларацію з лікарем первинки, отримувати направлення на наступні рівні допомоги. Екстрена допомога буде надана всім, навіть якщо людина не має декларації із сімейним лікарем, терапевтом або педіатром”, -  зазаначила директорка Департаменту комунікацій Тетяна Бойко.

Наступні міста, де найближчим часом відбудеться діалог з медичною спільнотою закладів спеціалізованої допомоги - Запоріжжя, Харків, Черкаси та Суми. 

Читайте також