Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Затверджений порядок інформування населення щодо біобезпеки та біологічного захисту

11 березня 2024
284

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок інформування населення щодо біобезпеки та біологічного захисту. Він врегульовує інформаційну роботу органів державної й місцевої влади з питань біологічної безпеки, профілактики й контролю інфекційних захворювань, надання верифікованої інформації та рекомендацій населенню щодо біологічного захисту. 

Наприклад, якщо в інших країнах виникне надзвичайна ситуація або подія, пов'язана з поширенням збудників інфекційних хвороб, і буде ризик розповсюдження таких збудників в інших країнах, держава інформуватиме населення про таку ситуацію. Крім того – надасть порядок дій у разі її виникнення в Україні, а також інформуватиме про способи профілактики можливих ускладнень.

Кожен орган влади, установа й організація має власну роль у такому інформуванні:

  • МОЗ забезпечуватиме взаємодію щодо надзвичайної ситуації або ризиків її виникнення, а також міжрегіональну та міжсекторальну взаємодію.
  • Держпродспоживслужба інформуватиме МОЗ про виявлення, наявність, поширення, локалізацію та у разі потреби – ліквідацію загроз надзвичайної ситуації. 
  • Центр громадського здоров'я розроблятиме інформаційні матеріали щодо дій у разі загрози надзвичайної ситуації. 
  • Центри контролю та профілактики хвороб, заклади охорони здоров'я спільно з органами місцевого самоврядування працюватимуть з населенням та інформуватимуть його за допомогою офіційних каналів комунікації.

Порядок визначає, що інформація про запобігання виникненню біологічних загроз та біологічного захисту поширюватиметься за допомогою таких каналів комунікації: 

  • на офіційних вебсайтах центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування; 
  • у медіа; 
  • у соціальних мережах;
  • у закладах охорони здоров'я. 

Прийнятий Кабміном порядок допоможе знизити ризик виникнення надзвичайних ситуацій, пов'язаних зі впливом, зокрема, збудників інфекційних хвороб, та підвищити обізнаність українців щодо особистої безпеки. Це, своєю чергою, зробить нашу країну більш стійкою до біологічних загроз, а українців – обізнаними, а отже – захищеними.