Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Запрацював е-рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби — перше призначення було виписано на Сумщині

1 листопада 2022
2465

З 1 листопада лікарі України почали призначати наркотичні (психотропні) лікарські засоби за електронним рецептом. Перше електронне призначення здійснив сімейний лікар комунального медичного закладу в місті Суми. Усього за сьогодні виписано більше 100 електронних рецептів на наркотичні препарати.

Раніше відпуск цієї групи препаратів здійснювався за паперовим рецептурним бланком форми № 3. Це створювало певні труднощі для пацієнтів, які потребували тривалого лікування наркотичними (психотропними) лікарськими засобами. Термін дії такого типу рецепта становить 10 днів — отже, кожні 10 днів пацієнт має відвідувати заклад для того, щоб отримати необхідне призначення.

«З впровадженням електронного рецепта в пацієнтів не буде більше необхідності кожні 10 днів отримувати рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби на очному прийомі в лікаря. Якщо пацієнт потребує тривалого лікування, повторний е-рецепт на цю групу ліків можна буде отримати дистанційно. Таке рішення не лише покращує доступ до препаратів знеболення, але і знижує ризик пацієнтів із послабленим імунітетом захворіти сезонними вірусними та інфекційними захворюваннями», — прокоментувала заступниця Міністра охорони здоровʼя з цифрового розвитку Марія Карчевич.

Нагадуємо, що отримати електронний рецепт на наркотичний (психотропний) лікарський засіб можна в лікаря, який відповідає за лікування пацієнта. Це може бути як сімейний лікар, так і вузькопрофільний спеціаліст — хірург, онколог чи невролог. Утім, якщо лікар поки не працює з електронною системою охорони здоров’я (ЕСОЗ), під час перехідного періоду він зможе виписати пацієнту паперовий рецепт на спеціальному рецептурному бланку.