Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Заява щодо смерті військовослужбовиці в Одеській області

24 березня 2021
7800

23 березня о 17:20 в смт Чорноморське Лиманського району Одеської області зафіксовано смерть військовослужбовиці. Міністерство охорони здоров’я висловлює щирі співчуття родині та близьким загиблої.

За попередньою інформацією Військово-медичного клінічного центру Південного регіону, смерть сталася внаслідок гострих розладів кровообігу. Жінка мала хронічні серцево-судинні захворювання та інші супутні хвороби.

За інформацією Командування медичних сил ЗСУ, 21 березня жінка отримала щеплення проти COVID-19 вакциною Covishield/AstraZeneca. Вона входила до пріоритетних груп вакцинації, адже найближчим часом мала бути залучена до сил, задіяних в ООС. Протипоказань до введення вакцини, а саме алергії до будь-якого з компонентів препарату, в жінки не було. В той же день з того ж флакону вакцини було щеплено ще 9 осіб. Несприятливих подій після імунізації в інших пацієнтів не зареєстровано.

Зі слів начальника медичної служби військової частини, де вона проходила службу, станом на ранок 23 березня скарг на стан здоров’я жінка не висловлювала.

Для встановлення точної причини смерті призначено судово-медичну експертизу. Про її результати буде повідомлено додатково.

Просимо представників громадськості та засобів масової інформації не робити передчасних висновків щодо причин та обставин смерті військовослужбовиці.

Станом на 19 березня, у світі введено понад 397 млн доз вакцини проти COVID-19. Відповідно до наявних даних ВООЗ, не зафіксовано жодного випадку смерті від вакцини проти коронавірусу.

Важливо, вакцинація проти COVID-19 не запобігає розвитку інших захворювань або смерті від інших причин.

За даними Центру громадського здоров’я, серцево-судинні захворювання є головною причиною всіх смертей в Україні (67%).

З початку вакцинальної кампанії, в Україні щеплено  137 026 осіб проти COVID-19. Серед них зареєстровано 590 несприятливих подій після імунізації, лише три пацієнти деякий час перебували під наглядом лікарів. Наразі всі вони здорові. За цим випадком регіональною групою оперативного реагування на НППІ буде проведене повноцінне розслідування, як того вимагають протоколи  Міністерства охорони здоров’я.