Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

За понад 24 місяці війни росія пошкодила 1 543 обʼєкти медзакладів та ще 204 — зруйнувала вщент

19 березня 2024
74

Понад два роки російські окупанти цілеспрямовано обстрілюють українську цивільну інфраструктуру, зокрема й медичну: лікарні, амбулаторії, поліклініки, пологові будинки тощо. За цей час внаслідок ворожих обстрілів та атак було пошкоджено 1 543 обʼєкти медзакладів та ще 204 — зруйновано повністю й відновленню не підлягають. Найбільших втрат зазнали медзаклади на Харківщині, Донеччині, Миколаївщині, Київщині, Чернігівщині, Дніпропетровщині, Херсонщині та Запоріжжі. Отримати вичерпну інформацію щодо ступеня руйнування медзакладів на тимчасово окупованих територіях наразі неможливо.

Крім того, росія пошкодила 149 автівок екстреної медичної допомоги, знищила 256 та захопила 125 автівок «екстренки».

Водночас попри бомбардування та атаки з боку росії, на цей час вдалося повністю відновити 509 об’єктів медзакладів, ще 356 — відбудовано частково або перебувають в процесі відновлення.

Йдеться про медичні заклади на деокупованих територіях, а також ті, які зазнали невеликих ушкоджень, таких як вибиття вікон, знищення покрівлі, пошкодження фасаду тощо. Зокрема, найбільше відновлених медзакладів — на Миколаївщині, Дніпровщині, Київщині, Харківщині та Чернігівщині.

Роботи з відновлення на сьогодні є одним із пріоритетів для держави, адже попри війну, потрібна медична допомога має бути доступна кожному, хто цього потребує.  

Нагадаємо, нещодавно МОЗ повідомляло про відновлення підрозділів медзакладу на Харківщині, який було пошкоджено ще на початку війни.