Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

За пів року ворог пошкодив 800 об'єктів медзакладів та ще понад сотню зруйнував вщент – Богдан Боруховський

25 серпня 2022
2357

Від 24 лютого не було жодного дня, аби окупанти не завдавали ударів по медичній інфраструктурі. За пів року війни в Україні вже постраждали 927 медзакладів. З них 800 об'єктів медичної інфраструктури пошкоджено  та ще 127 об'єктів зруйновані вщент і відновленню не підлягають. 

Орієнтовна вартість відновлення медичної інфраструктури оцінюється в понад 38 мільярдів гривень. Про це заступник міністра охорони здоров'я Богдан Боруховський повідомив в ефірі Нацмарафону. 

«Ми щодня отримуємо оновлену статистику з регіонів і, на жаль, вона досить невтішна. Терористична росія день за днем продовжує наносити удари по нашій медичній інфраструктурі. Найбільше втрат та пошкоджень серед лікарень на Донеччині, Харківщині та Миколаївщині. Однак ми вже маємо чіткий комплексний план відновлення медичних закладів, який сьогодні проходить останні етапи погодження. Ми впевнені, що перемога України вже близько. Тому, як тільки території будуть деокуповані, розпочнеться швидкий процес відбудови лікарень та оснащення їх сучасним медичним обладнанням», – розповів Богдан Боруховський. 

За його словами, наразі в деокупованих регіонах та на територіях, де не ведуться бойові дії, Україна активно відновлює медичні заклади. За останні пів року вже повністю відновлено 59 лікарень, які в результаті обстрілів отримали незначні пошкодження. Ще більше ніж 200 медичних закладів відновлені частково. 

Напередодні осінньо-зимового періоду в пошкоджених лікарнях в першу чергу відновлюють вікна, двері, покрівлю та системи теплопостачання й енергоживлення. Також на випадок проблем зі світлом в лікарні, особливо дотичні до лінії фронту, поставлено генератори. Загалом із початку повномасштабного вторгнення Міністерством охорони здоров'я до медичних закладів у різних куточках країни доставлено 334 генератори.