Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

З початку війни понад 44,5 тис. українців отримали безоплатне лікування при гострому мозковому інсульті

6 жовтня 2022
2830

Програма медичних гарантій в Україні, одним із пріоритетів якої є лікування при гострому мозковому інсульті, продовжує працювати й під час широкомасштабної війни, розв’язаної російською федерацією. Загалом, за даними Національної служби здоров’я України, з початку повномасштабного вторгнення 44 540 пацієнтів отримали безоплатне лікування при гострому мозковому інсульті.

Наразі 254 медзаклади надають допомогу при інсультах за Програмою медичних гарантій (ПМГ), коли вартість лікування оплачує НСЗУ.

При підозрі на інсульт пацієнт має право безоплатно отримати первинний огляд, термінову комп’ютерну томографію (КТ) або магнітно-резонансну томографію (МРТ), щоби визначити причину інсульту і призначити найоптимальніше лікування, лабораторні та інструментальні дослідження, видалення тромба із судини інструментально чи розчинення за допомогою ліків, знеболення всіх етапів діагностики та лікування, ліки з Національного переліку лікарських засобів.

Вторинна профілактика інсульту, медична реабілітація та харчування в стаціонарі також оплачуються з державного бюджету в межах ПМГ (із повним переліком безоплатних послуг при лікуванні інсульту можна ознайомитися на сайті НСЗУ).

Пацієнту з підозрою на інсульт не потрібне направлення лікаря, щоб отримати медичну допомогу безоплатно, адже це — невідкладний стан. Допомогу медики надають незалежно від наявності направлення чи декларації з лікарем.

Звертаємо увагу: у разі необґрунтованої відмови в наданні меддопомоги або якщо комунальний чи державний медзаклад, маючи змогу продіагностувати пацієнта, направляє його на платну діагностику в приватний, можна звертатися до контакт-центру МОЗ — 0–800–60–20–19 або на гарячу лінію НСЗУ — 16–77.

У закладах охорони здоров’я, законтрактованих за Програмою медичних гарантій, не повинні брати кошти за надання медпослуг чи діагностику, що входять у контрактні пакети.

Нагадуємо, інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, унаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Інсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби й розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску.

Є два різновиди інсульту: геморагічний, який викликаний розривом мозкової артерії, та ішемічний, при якому артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується. Прояви інсульту залежать від частини мозку, яка постраждала.

Найчастіше зустрічаються такі симптоми:

  • людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куток губ;
  • постраждалий не може чітко говорити: вимова нерозбірлива або плутана;
  • людина не може підняти руки вгору або одна рука занадто слабка й не ворушиться;
  • виникає слабкість або оніміння в правій чи лівій частині тулуба та кінцівках.

Іноді інсульт може проявлятися лише інтенсивним головним болем.

Детальніше про те, як розпізнати інсульт та його профілактику, можна дізнатися на нашому сайті.