Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Вперше за останні 13 років українські лікарі пересадили кістковий мозок дорослому пацієнту від родича

23 квітня 2021
10167

Вперше за останні 13 років українські лікарі пересадили кістковий мозок дорослій людині від родича. Пацієнтом став 18-річний Олександр Цимбалюк із Прикарпаття. Сьогодні, 23 квітня, після успішної операції його виписали з Київського центру ТКМ.

У грудні 2020 хлопцеві діагностували важку форму апластичної анемії. Лейкоцити, тромбоцити та гемоглобін були критично знижені: його кістковий мозок не виробляв клітини крові. Єдиним варіантом одужати для нього була трансплантація кісткового мозку.

Донором для Олександра погодився стати його 20-річний брат. Забір клітин відбувся 16 березня 2021 року в Національній дитячій спеціалізованій лікарні «ОХМАТДИТ». 17 березня після 13-річної перерви відбулася операція з трансплантації кісткового мозку дорослому пацієнту від донора. 23 квітня, на 36 день після операції, Олександра Цимбалюка виписали з Київського центру ТКМ.

Київський центр ТКМ - єдине місце в країні, де виконували такі операції. З 2003-го року їх зробили 6. Остання - у 2008-му. Далі через відсутність специфічного обладнання змушені були припинити.  Відтоді всі дорослі українці з раком крові та апластичними анеміями, які навіть мали донора серед родичів, змушені були їхати за кордон.

У 2020 році коштом МОЗ за кордон на ТКМ відправили 138 дорослих українців. Одна така операція коштувала понад 3,5 млн гривень. Нині трансплантації в Україні повністю сплачує МОЗ України. Вартість трансплантації кісткового мозку - 1 млн 360 тисяч!