Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

ВООЗ в Україні спільно з МОЗ провели тренінг з психіатричної допомоги для мультидисциплінарних мобільних команд з регіонів України

27 вересня 2022
2528

Нещодавно Міністерство охорони здоров’я України та Всесвітня організація охорони здоров’я провели у Києві черговий п’ятиденний тренінг із надання психіатричної допомоги для медиків із п’яти регіонів України, які працюють у складі новостворених мобільних мультидисциплінарних команд.

Такий тренінг є важливим внеском у реалізацію Національної програми психічного здоров'я і психосоціальної підтримки, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською.

«Сьогодні в умовах повномасштабної війни в Україні відновлення психологічного ресурсу кожного українця та українки вимагає кропіткої роботи і розуміння тих змін, які відбуваються у суспільстві. МОЗ розширює можливості отримання фахової допомоги тим людям, що страждають психічними розладами. Збільшується чисельність мобільних мультидисциплінарних команд, які надають таку виїзну допомогу. Завдяки спеціальним навчальним програмам ВООЗ  медики з п’яти регіонів України зможуть не лише оперативно надавати потрібну психологічну допомогу кожній людині, але також допомогти людям із важкими психічними розладами, в тому числі зумовленими війною в Україні», — зазначила заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак. 

ВООЗ підтримує таку модель надання послуг із психічного здоров'я в Україні ще з 2015 року. Станом на вересень 2022 року 21 команда вже пройшла навчання та супервізію від ВООЗ для надання орієнтованої на потреби та захист прав людини допомоги особам із важкими психічними розладами. За цей час команди здійснили понад 25 тисяч візитів і надали комплексну допомогу понад 2 500 клієнтам.

Співробітники більш досвідчених команд, підготовлених ВООЗ раніше у 2020 та 2021 роках, беруть участь у тренінгу вдруге в якості тренерів. За підтримки досвідчених тренерів із Грузії, Нідерландів та України вони діляться досвідом та практичними порадами з командами, які працюють у Полтаві, Дніпрі, Ромнах (Сумська область), Острозі (Рівненська область) та у м. Києві. Тренінг проводився за фінансової підтримки Бюро з гуманітарної допомоги (BHA) USAID.

Нагадаємо, що з 1 липня 2021 року МОЗ та НСЗУ за підтримки ВООЗ запровадили у Програмі медичних гарантій новий пакет психіатричної допомоги, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами.