Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко: Україна закликає ВООЗ закрити офіс з профілактики неінфекційних захворювань у росії

7 травня 2022
419

Через збройну агресію росії Україна наполягатиме на закритті Європейського офісу ВООЗ із профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями, який розташований у москві. Мова йде про переміщення офісу за межі росії. 

Відповідний запит Україна вже подала до Європейського регіонального бюро ВООЗ. Свій підпис під документом поставили 38 держав-членів. 

росія, яка цинічно вбиває тисячі мирних українських громадян, кулі якої забрали життя щонайменше 10 медиків та ще 40 поранили, просто не може представляти офіс Організації, яка покликана охороняти здоров'я — так прокоментував Віктор Ляшко позицію України.

«Весь світ вже побачив справжнє обличчя росії. Весь цивілізований світ вже розуміє, що росія – держава-вбивця. А той, хто забирає життя та здоров'я цивільних громадян, не може на світовому рівні представляти Організацію, яка бореться за їх порятунок. Тому ми дуже сподіваємося, що заклик України буде почутий. Переміщення Європейського офісу з території росії буде ще одним сигналом, що ВООЗ та її члени справді засуджують всі жахіття, які російська федерація вчиняє на українській території», — повідомив міністр охорони здоров'я. 

У проєкті резолюції, поданої Україною, вимагається засудити військові дії рф, через які українська сфера охорони здоров'я потерпає вже третій місяць. Зокрема, ворог продовжує прицільно нищити лікарні та обстрілювати бригади швидкої медичної допомоги. На тимчасово окупованих територіях росія обмежує доступ громадян до життєво необхідних ліків та відмовляє в медичному обслуговуванні. 

Також Україна продовжить наполягати на замороженні права голосу росії у ВООЗ та відстороненні рф від Виконавчого комітету Організації. 

Згадані питання будуть розглянуті на спеціальній сесії Європейського регіонального комітету ВООЗ, яка відбудеться 10-11 травня 2022 року.