Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко: У січні медзаклади за надані послуги отримали понад 7 мільярдів гривень

11 лютого 2022
1843

Національна служба здоров'я перерахувала за січень українським лікарням 7,3 мільярда гривень за надані послуги. Також  вже зроблено авансові платежі за лютий у сумі понад 6,2 мільярда. Наступного тижня формуватимуть звіти за пріоритетними послугами, наданими в січні, і додатково на рахунки закладів буде передано ще майже 2 мільярди гривень. З такою заявою виступив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час Конгресу місцевих та регіональних влад. 

«Станом на зараз ми вже маємо 100% сформованих договорів для  закладів спеціалізованої медичної допомоги. Зараз ми говоримо про 2563 таких заклади, з них 94% договорів підписано з двох сторін. Через складну технічну процедуру підписання контрактів Національною службою здоров’я на кілька днів могли зміститися виплати для деяких закладів охорони здоров'я. Однак наразі ми відпрацьовуємо проєкт законодавчого акту, який дозволить НСЗУ застосовувати довгострокові контракти і без переконтрактування розпочинати фінансування лікарень у новому бюджетному році», — зазначив Віктор Ляшко

За словами міністра охорони здоров'я, в разі, якщо протягом року в лікарні з’являтимуться технічні можливості, вона зможе законтрактуватися на нові пакети. 

Також цього року українські медзаклади вперше отримали авансові платежі від Національної служби здоров'я. Тобто кожна лікарня отримує кошти для підготовки до роботи впродовж місяця, а не лише наприкінці місяця за результатами роботи, як це було раніше.

Завдяки такому авансовому механізму, заклади охорони здоров'я, у яких виникли складнощі з нарахуванням підвищеної заробітної плати медикам, змогли перекрити дефіцит фонду заробітної плати.