Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко: російські війська обстріляли 135 лікарень, 9 з них - знищено вщент

21 березня 2022
1022

З початку повномасштабного вторгнення, російські окупанти вбили 6 лікарів, ще 16 медиків отримали поранення. Також російська армія обстріляла 43 карети швидкої та 135 лікарень. Нині 9 українських лікарень знищено вщент та не підлягають відновленню.  Про це під час брифінгу повідомив Віктор Ляшко.

"Російські військові, які є справжніми терористами, порушуючи численні міжнародні конвенції продовжують здійснювати напади на будинки з червоним хрестом - на лікарні в яких рятують життя цивільних громадян  Вчора у нас також трапився кричущий для всього світу випадок. В заручники до окупантів потрапила наша  бригада “швидкої” яка супроводжувала гуманітарний конвой. На щастя, сьогодгні медики знаходяться в безпеці, на підконтрольній Україні території. Їх бойовий дух незламний і зовсім скоро бригада знову повернеться до роботи”, - заявив міністр охорони здоров'я. 

За словами очільника МОЗ, нині зусилля відомства також зосереджені на евакуації пацієнтів із зони активних бойових дій. Наразі вона триває в кілька етапів. Хворих евакуйовують до тимчасових “сортувальних лікарень” і після цього розподіляють до медзакладів у безпечних куточках України. Частина пацієнтів - відправляється на подальше лікування до країн Європи. 

Також, спільно з офісом першої леді, за понад 3 тижні війни, за кордон вдалося відправити 6 конвоїв з онкохворими дітьми. Нині на лікуванні пока межами України вже перебувають понад 300 юних пацієнтів. 

Ще одним пріоритетним завданням МОЗ є налагодження  роботи постійних гуманітарних конвоїв, які б дозволили безперебійне постачання життєво необхідних ліків на тимчасово окуповані території. Зокрема, мова йде про інсуліни та групи стероїдних препаратів. Нині російські війська блокують українські гуманітарні конвої та не дають можливості логістам доставити життєво необхідні ліки для мешканців тимчасово окупованих населених пунктів.