Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко: наша мета – відбудувати краще, ніж було

11 травня 2023
200

Відновлення медичної інфрастраструктури є одним із ключових аспектів для забезпечення доступності медичної допомоги. Однак, маємо не просто відновити зруйноване. Маємо відбудувати краще і раціональніше, ніж було. На цьому наголосив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко під час наради з керівниками структурних підрозділів охорони здоровʼя прифронтових обласних військових адміністрацій.

«За нашими останніми даними станом на травень 2023 року пошкоджено 1451 об’єкт медичної інфраструктури у 591 закладі охорони здоров’я. Отже, зростає навантаження на медичну систему. Маємо швидко реагувати, аби медична допомога залишалася доступною для кожного, хто її потребує. Однак, відбудова не може відбуватися хаотично. Ми – за комплексний системний підхід. В умовах обмежених ресурсів потрібно підходити до цього питання так, аби кошти спрямовувалися максимально ефективно, а робота була синхронізована між усіма. Йдеться і про проєкти так званого швидкого відновлення, і про більш глобальні речі. Якість, доступність та безоплатність медичної допомоги для пацієнтів – це те, від чого ми відштовхуємося, ухвалюючи будь-які рішення”, – зазначив Віктор Ляшко.

Втрати у секторі охорони здоров'я внаслідок війни вже оцінюються у 2,5 мільярди доларів США. Фактичний рівень пошкоджень, ймовірно, є вищим, оскільки є неповні або відсутні звіти про активи приватного сектору, а також про пошкоджені заклади, розашовані на тимчасово окупованих територіях. 

Потреби у відновленні та розвитку протягом наступних 10 років, включаючи будівництво та реконструкцію, загалом оцінюються у 16,4 мільярдів доларів США. З них 3,6 мільярди доларів США необхідні для відновлення системи охорони здоров'я та вирішення потреб системи охорони здоров’я в найближчій та середньостроковій перспективі.

У межах проєктів швидкого відновлення вже відновлено 254 об’єкти в 138  медичних закладах. Триває реалізація ще 31 проєкту. Крім цього, ведеться активна підготовка глобального відновлення медичної інфраструктури.