Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Віктор Ляшко – російським медикам: Засудіть війну відкрито!

1 березня 2022
441

Медичні працівники та представники медичної науки, які проживають та працюють в Російській Федерації.

Як лікар до лікарів, як Міністр охорони здоров’я України звертаюсь до вас. Звертаюсь не з проханням, а з чітким посланням!

Ви ще напевно думаєте, що в Україні, проводиться якась «військова операція», яка не має ніякого відношення до вас чи вашої роботи?

То це не так!

В Україні йде війна! Навіть не війна, а тероризм, який координується діями вашого президента.

Це тероризм, тому що ваші військові обстрілюють мирні квартали наших міст, стріляють в машини екстреної медичної допомоги, руйнують наші лікарні бомбами, не дають довести ліки та продукти харчування в лікарні, вбили вже 16 дітей (ще 45 дітей з різними ступенями поранень врятували наші медики), …

Але навіть на шосту добу війни, ви, які давали клятву Гіппократа і обіцяли «чисто и непорочно проводить свою жизнь и своё искусство» просто спостерігаєте, як дії вашого лідера призводять до гуманітарної катастрофи.

Ви не зробили жодної дії, щоб засудити та зупинити війну в Україні, щоб принаймні проявити солідарність до ваших колег по професії, не кажучи вже просто про те, щоб засудити смерті невинних громадян.

Ви продовжуєте думати, що це десь там, і це вас не буде стосуватись.

Це не «там». Це тут! У вільній і незалежній Україні, яку підтримує весь цивілізований світ!

А ви, лікарі та науковці, вже найближчим часом відчуєте дію санкцій, які запровадила світова спільнота проти вашої держави, намагаючись стримати цей божевільний марш.

Скоро й ви відчуєте, що таке бути без ліків провідних світових виробників, які не приїдуть до вас в країну, яку вже ігнорує весь світ.

Ви відчуєте те, що відчуваю сьогодні я, коли через дії окупантів, які прийшли з вашої країни, не можу доставити до міст, на шляхах і околицях яких відбуваються бойові дії, ліки, які повинні були б врятувати чиєсь життя.

Ви будете дивитись в очі своєму пацієнту, якому не зможете допомогти, і задумаєтесь, чому я не вийшов 24, 25, … лютого чи 1 березня на площу з вимогою зупинити війну.

Вас вже виключають зі світових професійних асоціацій. Вас позбавлять можливості публікуватись в світових наукових журналах. Вас вже позбавили можливості відвідати більшість країн світу і взяти участь у світових конгресах і побачити інноваційні розробки медичної галузі.

Якщо це вас влаштовує, то продовжуйте не помічати військову агресію Російської Федерації проти України.

Якщо ні, і ви прагнете і далі присвячувати своє життя тому, через що колись прийшли в цю професію – допомагати людству, якщо у вас залишилось в серці те, що є в кожного нашого, українського медика, вийдіть на площі своїх міст.

Засудіть війну відкрито! Не бійтеся! Скажіть правду своїм пацієнтам. Допоможіть нам, українцям, врятувати світ!