Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Відповідальність за дотриманням порядку рецептурного відпуску лікарських засобів буде посилено

22 липня 2022
3202

Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт 7444, який передбачає посилення контролю за дотриманням порядку рецептурного відпуску лікарських засобів, а також створює умови для введення в Україні найближчим часом відпуску рецептурних лікарських засобів, зокрема тих, що містять підконтрольні речовини (наркотичні, психотропних), за електронним рецептом.

Нове законодавство пропонує:

  • доповнити частину першу статті 78 (прим. 1) Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» новим положенням щодо заборони медичним працівникам призначати пацієнтам рецептурні лікарські засоби без відповідного виписування на такі препарати рецептів, оформлених згідно зі встановленими МОЗ правилами;
  • викласти в новій редакції статтю 28 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», що дозволить у перспективі виписувати  електронні рецепти на наркотичні (психотропні) лікарські засоби;
  • викласти в новій редакції частину третю статті 21 Закону України «Про лікарські засоби», що дозволить встановити на рівні закону пряму заборону відпуску з аптечних закладів рецептурних лікарських засобів без рецепта, за недійсним рецептом або з порушенням встановленого МОЗ порядку відпуску.

Ухвалення законопроєкту дасть змогу запровадити відпуск рецептурних лікарських засобів за електронним рецептом, посилить контроль за дотриманням порядку рецептурного відпуску лікарських засобів, а також зробить їхнє використання більш раціональним. Це скоротить кількість випадків безвідповідального самолікування та сприятиме покращенню стану здоров’я українців.