Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Відновлення медзакладів: на місці зруйнованих фельдшерсько-акушерських пунктів зʼявляться мобільні «пункти здоровʼя»

2 березня 2023
266

На деокупованих територіях, на місцях фельдшерсько-акушерських пунктів, які зруйновані російськими снарядами, будуть встановлені модульні «пункти здоровʼя». Такі рішення є тимчасовими, поки на місці зруйнованих медзакладів, не буде відбудовано повноцінний пункт здоров’я «первинки». 

Перший модульний «пункт здоров’я» у селі Мощун на Київщині встановив благодійний фонд UA Dream. На початку війни село понад місяць перебувало в російські окупації та потерпало від щоденних обстрілів. Під час одного з них було зруйновано місцевий ФАП, тому населення залишилося фактично без доступу до медичної допомоги. 

Такі тимчасові конструкції дозволяють у найкоротші терміни відновити доступ пацієнтів до базової медичної допомоги. Кожен модульний «пункт здоровʼя» укомплектований меблями, холодильником, має окрему санітарну зону, бойлер, генератор та кондиціонер.

Наразі МОЗ у співпраці з фондом планують встановлення ще ряду таких мобільних пунктів в інших куточках країни, де медична інфраструктура зазнала суттєвих руйнувань. 

За понад рік війни на території Київської області росіяни пошкодили 124 обʼєкти медзакладів та ще 4 зруйнували повністю, без можливості подальшого відновлення. 

Проте, попри воєнні дії, за рік повномасштабної війни на Київщині вдалося повністю відновити 57 медичних закладів. Більшість з них зазнали не значних руйнувань: пошкодження вікон, фасадів, покрівлі. Робота з відновлення інших обʼєктів триває.

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло, що загалом по Україні за рік війни росіяни пошкодили або зруйнували понад 1 200 об’єктів медзакладів.