Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Відбулися перші успішні аукціони ДП “Медичні закупівлі України”

15 березня 2019
4839

Цієї середи, 13 березня, відбулися перші аукціони по закупівлях, оголошених державним підприємством “Медичні закупівлі України” за кошти Глобального фонду. Більшість аукціонів були успішними: ціни закупівель виявилися значно нижчими за аналогічні в системі ProZorro за 2018 рік.

Наприклад, за результатами аукціону на закупівлю Ганцикловіру ціна знизилася до 500 грн за флакон 500 мг, що на 34% дешевше за мінімальну в ProZorro за 2018 рік -  757,56 грн: (http://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-02-26-001042-c). У ході аукціону на Валацикловір отримано ціну нижчу на 23% (6,2 грн проти 8,07 грн за 500 мг): (http://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-06-15-000704-c). А ціни на Флуконазол  виявилися вдвічі нижчими за минулорічні в ProZorro - 1,3 грн проти 2,6 грн за 100 мг: (http://prozorro.gov.ua/tender/UA-2018-03-16-001171-c). Такі низьці ціни стали можливими в тому числі й завдяки агрегації потреби. В майбутньому, завдяки діяльності ЦЗО та формування рамкових угод заклади охорони здоров'я зможуть отримувати аналогічні ціни.

“Запуск закупівель через міжнародні організації дозволив нам в прямому сенсі слова врятувати тисячі пацієнтів в Україні. Адже до того постачання життєво важливих препаратів було під загрозою через недбалість і корупцію. Сьогодні спираючись на підтримку наших міжнародних партнерів ми будуємо свою власну компетенцію і спроможність. ДП “Медичні закупівлі України” робить перші впевнені кроки, і успішне завершення аукціонів є яскравим підтвердженням тому”, - зазначила Ольга Стефанишина, заступник міністра охорони здоров'я.

Підвищення ефективності закупівель - це завдання №1 для МЗУ, підкреслив в.о. Генерального директора ДП “Медичні закупівлі України” Віктор Нестуля.

“Проведення відкритих тендерів - один з перших кроків в цьому напрямку. Надалі нас чекають ще питання логістики, формування е-каталогів, перші рамкові угоди, підвищення професійного рівня закупівель - як на центральному рівні, так і на національному. Але перший камінь в основу вже закладено. Слід зазначити, що завдяки відкритості та проактивній роботі з ринком на закупівлі підприємства вийшли безпосередньо виробники лікарських засобів, в тому числі міжнародні, які активно торгувалися та знижували ціни”, - сказав Віктор Нестуля.

Заступник генерального директора із закупівель ДП МЗУ Надія Бігун додала, що в 2018 році середній рівень успішності тендерів в електронній системі закупівель ProZorro складає близько 56,5% (від загальної суми очікуваної вартості).

“Ми на перших своїх закупівлях отримали 80,7% успішних тендерів (від загальної суми). Це дуже гарний початок, - каже вона. - Ми закликаємо всіх профільних постачальників: сміливо подавайтесь і беріть  участь в торгах. У нас все прозоро та відкрито”, - говорить Надія Бігун.  

Довідково: Державне підприємство “Медичні закупівлі України” засноване на державній власності та належить до сфери управління Міністерства охорони здоров'я України. Підприємство утворене з метою організації і проведення процедур закупівель лікарських засобів, медичних виробів, допоміжних засобів, інших товарів медичного призначення (медичних товарів), послуг та закупівель за рамковими угодами медичних товарів і послуг в інтересах замовників відповідно до Закону України “Про публічні закупівлі”.

Створення ДП “Медичні закупівлі України” є черговим кроком із впровадження оновленої концепції з реформування системи закупівель лікарських засобів та медичних виробів. Відповідно до концепції, забезпечення пацієнтів лікарськими засобами має здійснюватися трьома ключовими способами: через програму реімбурсації, включення вартості ліків та медвиробів у вартість медичної послуги та шляхом закупівель Централізованою закупівельною організацією. Саме за останній напрямок і відповідає новостворене держпідприємство.