Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Відбулася селекторна нарада щодо старту кампанії з імунізації проти поліомієліту

31 січня 2022
1504

31 січня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко провів селекторну нараду щодо початку кампанії зі щеплення проти поліомієліту із представниками центрів контролю та профілактики хвороб. 

Кампанія ініційована у відповідь на спалах поліо в Україні і реалізовуватиметься у два етапи:

  • Етап 1. Щеплення інактивованою поліовакциною (ІПВ) дітей віком до 6 років, які мають порушення Національного календаря щеплень. Починається 1 лютого і триватиме три тижні. 
  • Етап 2. Імунізація оральною поліовакциною (ОПВ) усіх дітей віком до 6 років, навіть якщо вони отримали всі щеплення відповідно до Національного календаря. Дати проведення цього етапу будуть оголошені пізніше. 

Учасники наради обговорили перший етап кампанії щеплення. 

Відповідальними за впровадження заходів у відповідь на спалах поліомієліту на рівні регіонів є головні державні санітарні лікарі областей. Крім того, визначені і затверджені регіональні координатори, які куруватимуть проведення кампанії з імунізації. 

«Поліомієліт – це серйозний виклик для всіх нас, адже на тлі пандемії COVID-19 він становить додаткове навантаження на всю систему охорони здоров’я та на заклади охорони здоров’я в кожній області. Проте ми вже розпочали активну роботу і, впевнений, спільними зусиллями зможемо подолати поліомієліт – небезпечне захворювання, яке повернулося в Україну», – наголосив Віктор Ляшко.

Подібні наради відбуватимуться щотижня. Завдяки такому формату учасники зможуть звітувати про свою роботу та коригувати поточні плани. 

Закликаємо батьків перевірити вакцинальний статус дитини і надолужити пропущені щеплення — від цього залежить її здоров’я та життя. 

Відповіді на питання щодо кампанії з імунізації можна знайти за посиланням: https://bit.ly/3u88c6T

Довідка: 

В Україні  зареєстровані вже 2 випадки паралічу, спричиненого поліомієлітом. Вірус поліо також виявили у 19 контактних дітей на Рівненщині й Закарпатті, які не мали клінічних проявів хвороби.

Ліків проти поліо не існує, єдиний захист – щеплення. В Україні лише 80,1% дітей віком до 1 року отримали три дози щеплення від поліомієліту (дані ЦГЗ на 1.01.2022) за необхідних 95%. 

Найбільш вразливі до поліомієліту – діти до 6 років. В окремих випадках заразитися також можуть невакциновані дорослі. 

Поліомієліт може загрожувати невакцинованим або не повністю вакцинованим дітям невиліковним паралічем і навіть смертю протягом кількох годин. 

Саме порушення планової вакцинації і, як наслідок, критичне зниження відсотку охоплення щепленнями стали причинами спалаху поліомієліту в Україні та поставили під загрозу збереження статусу країни, вільної від поліомієліту.