Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Відбулась успішна трансплантація серця та нирок трьом пацієнтам від одного донора

13 липня 2021
6769

12 липня в Україні вперше було здійснено успішні трансплантації нирок двом дітям одночасно від посмертного донора. Трансплантацію серця провели дорослому пацієнтові. 

Дев’ятирічні хлопчик і дівчинка, яким була проведена трансплантація нирки, до цього часу вимушені були проживати в лікарні ОХМАТДИТ, оскільки потребували діалізу. 

Трансплантація стала можливою після згоди родичів на пожертвування органів донора, який помер у рівненській Центральній міській лікарні. Незважаючи на професіональні дії лікарів, в його організмі відбулись незворотні зміни і була констатована смерть головного мозку.

Після отримання згоди родичів, Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) визначила пари донор-реципієнт і почались додаткові дослідження для підтвердження імунологічної сумісності.

Крім того,  в рівненській лікарні за безпосередньої участі кардіотрасплантологічної команди Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова, успішно відбулась операція з трансплантації серця.

«Я хочу аби 24 дитини, які сьогодні вимушені жити в ОХМАТДИТі, отримали донорські органи і мали щасливе дитинство. Наша команда продовжує розвивати систему трансплантації органів та цілеспрямовано рухається до трансплантаційної незалежності”, – зазначив  Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Висловлюємо подяку Міністерству внутрішніх справ Україні та Державній патрульній поліції за злагоджену роботу, супровід медиків і забезпечення швидкого перевезення анатомічних матеріалів.