Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В Україні посилюють контроль за дотриманням протиепідемічних заходів

19 серпня 2021
14105

За результатами аналізу епідемічної ситуації, стану тестування на COVID-19 і темпів проведення вакцинальної кампанії, а також для стримання розповсюдження коронавірусної хвороби в усіх регіонах посилять контроль за дотриманням протиепідемічних заходів.

Відповідний лист надісланий сьогодні головам обласних та Київської міської державних адміністрації, керівникам обласних структурних підрозділів з питань охорони здоров’я, Національної поліції України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів.

«Зараз ситуація із коронавірусною хворобою в Україні контрольована, але ми бачимо тенденцію до зростання і маємо розуміти, що не час розслаблятися. Перемогти епідемію можна, лише докладаючи спільних зусиль. Кожен може носити маски, дистанціюватися від інших і отримати щеплення. Головне — пам’ятати, що ці кроки наближають нас до нормального доепідемічного життя», — наголосив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

В умовах пандемії громадяни мають дотримуватися протиепідемічних заходів, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236:

  • носити маски в громадських будинках та спорудах, в громадському транспорті, під час проведення масових заходів;
  • дотримуватися фізичної дистанції;
  • дотримуватися вимог щодо кількості пасажирів в громадському транспорті;
  • дотримуватися режиму самоізоляції особами, які підлягають самоізоляції;

Медичні працівники, які надають допомогу хворим на COVID-19, мають виконувати вимоги галузевих стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», які затверджені наказом МОЗ від 28 березня 2020 року № 722:

  • виявляти нові випадки захворювань;
  • доправляти осіб, які відповідають критеріям підозрілого випадку, на тестування на COVID-19;
  • реєструвати та моніторити випадки інфікування та захворювання;
  • здійснювати епідеміологічний нагляд та медичний супровід за особами, які перебувають на амбулаторно-поліклінічному лікуванні та за особами що були в тісному контакті з особою з підтвердженим випадком на COVID-19;
  • організувати надання первинної медичної та амбулаторно-поліклінічної допомоги особам з підозрою на COVID-19 та пацієнтам з легким перебігом COVID-19;
  • забезпечувати стаціонарне лікування пацієнтів у випадках середньої тяжкості і тяжкого перебігу COVID-19.

Крім того, мають бути оновлені маршрути щоденного забору та доставки зразків біологічного матеріалу з пунктів забору в лабораторії, що проводять дослідження на  COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції.

Нагадаємо, що наявний запас тестів дозволяє зробити більше ніж 2 млн досліджень. Ще є 2,3 млн експрес-тестів. Для неперервної можливості якісного тестування на COVID-19 очікується ще постачання реагентів для проведення 4 мільйонів ПЛР досліджень та, як мінімум, 2.8 млн швидких тестів на визначення антигену.