Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В Україні посилять біологічну безпеку та розвиватимуть біотехнології

18 серпня 2021
5869

Біологічні загрози, як наявні, так і нові, є одним з найбільших викликів системі громадського здоров’я у світі. Особливу вразливість мають країни, які не мають майданчиків власного виробництва діагностичних засобів, медичних виробів та ліків, оскільки в умовах пандемії або надзвичайної ситуації створюється глобальний дефіцит та висока конкуренція. Україна не є виключенням. Зараз ми не маємо можливості державного виробництва медичних виробів (тест-систем тощо) та імунобіологічних препаратів (сироваток, вакцин тощо) для потреб охорони здоров’я людей, водночас збережена здатність їхнього виробництва для тварин. Країна залежна від поставок діагностичних засобів (наприклад, тест-систем) для діагностики низки інфекційних хвороб. Така ситуація посилює залежність від імпорту й несе додаткові ризики незахищеності від біологічних загроз.

“За останні десятиліття Україна майже повністю втратила базу виробництва вакцин та тест-систем для діагностики інфекційних хвороб. На виконання доручення Президента ще минулого року ми почали виправляти цю ситуацію. Одним із ключових кроків на цьому шляху стане створення кластеру “Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій”. Бюджет проєкту на цей рік складає 100 млн грн” - заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Відповідно сьогодні Кабінет Міністрів України прийняв проєкт постанови «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для створення біокластеру «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій», який має значно покращити ситуацію.

«Наша мета — відновлення наявних і започаткування нових біотехнологічних виробництв у країні, — коментує Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. — Міжнародний досвід свідчить про те, що ефективно в цьому напрямі працює практика створення біокластерів. Такий підхід дає можливості для розроблення та виготовлення тест-систем для діагностики захворювань, а також вироблення вакцин із відкритою технологією виробництва міжнародних компаній, а в майбутньому й розроблення — власних вакцин».

Законом України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» за бюджетною програмою 2301300 «Створення біокластеру «Біологічна безпека та розвиток біотехнологічних технологій» передбачені видатки в розмірі 100 млн гривень. Ці кошти дозволяють здійснити запуск роботи біокластеру вже у 2021 році, а також створити умови для його подальшого стійкого розвитку.

У 2021 році функціонування біокластеру буде здійснюватися на базі Державної установи «Центр громадського здоров’я МОЗ України», яка має необхідний кадровий та ресурсний потенціал. Це дозволить швидко ідентифікувати потенційних розробників для формування стійких структур біокластеру.

Подальший розвиток потребуватиме створення спеціалізованого державного підприємства, що здійснюватиме управління біокластером, використовуватиме розробки та керуватиме технологічним парком. Таке державне підприємство буде створено вже в 4 кварталі 2021 року.

Прийнятим сьогодні порядком також передбачено виділення коштів і для розробки проєктно-кошторисної документації для проєктування в рамках програми Президента України «Здорова Україна» об’єкту, який дозволить комплексно вирішити базові рішення РНБО, зокрема і по створенню хімічного центру для протидії відповідним загрозам. 

Додатково:
Біокластер — це група взаємопов’язаних організацій, створення та подальша діяльність якої направлена на підтримку та посилення партнерства державних установ із приватними, науково-дослідними, освітніми установами для створення мережі взаємодії, направленої на розроблення та впровадження наукових інновацій медичного, фармацевтичного, біотехнологічного напрямку.