Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В Україні НЕ виявлено випадків холери!

13 червня 2023
706

Станом на зараз в Україні не зареєстровано випадків або підозр на холеру. Результати досліджень зразків, взятих як з об’єктів навколишнього середовища, так і від пацієнтів з ознаками гострої кишкової інфекції, – негативні.

Сформовано 38 точок моніторингу води поверхневих водойм (річкової та морської) вздовж русла та морського узбережжя в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях. 

Наразі в поверхневих водоймах зафіксовано перевищення мікробіологічних показників, тому купатися чи використовувати таку воду для оброблення харчових продуктів не можна. Окрім цього, категорично заборонено виловлювати та вживати рибу із забруднених водойм.

«За підсумками проведених досліджень, вода, яка подається або підвозиться населенню, відповідає державним санітарним правилам та нормам та є безпечною для споживання. Враховуючи широку зону підтоплення та невідповідність нормам поверхневої води за мікробіологічними показниками – критично важливо зараз не використовувати індивідуальні криниці, каптажі, колодязі на територіях, які постраждали від повені та там, де зараз рівень води спадає. Використання такої води може бути небезпечним для вашого здоров’я і спричиняти захворювання!», – повідомив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін під час візиту на Херсонщину. 

Наразі на Херсонщині вже посилено епідеміологічний нагляд та сформовані відповідні протиепідемічні бригади і групи хімічного спостереження для забезпечення досліджень та контролю за станом питної води, води поверхневих водойм та альтернативних джерел водопостачання. Дослідження проводяться щоденно. 

Також в постраждалих областях сформовано запас таблеток для дезінфекції питної води, яких вистачить щонайменше на кілька місяців. У наявності також діагностичні засоби тести  (ПЛР та швидкі) для діагностики холери. 

Нагадаємо, напередодні МОЗ повідомляло, що постраждалі від підтоплення території забезпечені таблетками для знезараження води.