Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

В Україні проведено вже 50 трансплантацій кісткового мозку від неродинного донора

31 січня 2023
364

За інформацією Українського центру трансплант-координації, першому в Україні клітини кісткового мозку від неродинного донора пересадили Назарчику, який нещодавно відсвяткував свій четвертий день народження. Між знімками – три роки.

Через вроджений імунодефіцит у хлопчика практично не працювала імунна система, і єдиним порятунком була трансплантація від неродинного донора. Її провели  в НДСЛ «Охматдит» 1 квітня 2020 року. Це відбувалось у розпал епідемії COVID-19, що дуже ускладнювало логістику донорського матеріалу. Тоді клітини німецького донора перевозили до України в кабіні пілота. Успішне лікування Назарчика три роки тому поклало початок новому і дуже важливому етапу в українській онкогематології.

Днями медики Київського центру трансплантації кісткового мозку провели вже 50-ту для України пересадку гемопоетичних стовбурових клітин від неродинного донора. 

Цього разу допомоги потребував 24-річний Владислав із Рівненщини, який бореться з онкологічним захворюванням крові. Донором для нього став чоловік із Німеччини, який кілька років тому зареєструвався у реєстрі донорів кісткового мозку.

Наразі в Україні неродинні трансплантації кісткового мозку проводять у трьох медичних закладах: НДСЛ «Охматдит», Київський центр трансплантації кісткового мозку та Черкаський обласний онкологічний диспансер.  

Серед 50 пацієнтів, які отримали необхідну допомогу шляхом пересадки кісткового мозку від неродинного донора, наймолодшому було 7 місяців, найстаршому – 57 років. 

Пошук неродинних донорів в Україні здійснюється через Український реєстр донорів кісткового мозку, який співпрацює зі Світовим реєстром. 

В Українському реєстрі наразі налічується понад 8 тис. потенційних донорів. Чим більша кількість зареєстрованих потенційних донорів, тим більше шансів у пацієнтів на одужання. 

Нещодавно потенційним донором кісткового мозку стала дружина Президента Олена Зеленська.

Приєднатися до реєстру донорів кісткового мозку можна за посиланням https://ubmdr.org/Home/RegisterDonor