Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Уже 40 фахівців медицини катастроф пройшли курс інструктора з надання догоспітальної допомоги

2 січня 2023
523

Міністерство охорони здоров’я України та Світовий банк продовжують професійне навчання медпрацівників бригад екстреної медичної допомоги (ЕМД) в межах масштабного освітнього проєкту. Навчання завершила вже друга група з 20 фахівців медицини невідкладних станів із восьми областей України. 

Навчання проходило у форматі симуляційних тренінгів для інструкторів навчально-тренувальних відділів центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 

«Від середини жовтня вже 40 осіб пройшли очні тренінги, на яких кожна група вчиться впродовж місяця, щоби стати сертифікованими інструкторами з надання догоспітальної допомоги і навчати вже своїх колег на базі навчально-тренувальних відділень центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у кожному регіоні. Цей курс із початку 2023 року пройдуть ще три групи, загалом – 100 осіб», — зазначила заступниця міністра охорони здоров’я та координаторка спільних зі Світовим банком проєктів Ірина Микичак. 

Також заступниця міністра додала, що ми враховуємо те, що нові інструктори мають нетривалий досвід освітньої діяльності, тому організували розробку ґрунтовних методичних матеріалів, у яких робочий день інструктора розписаний буквально по хвилинах. Врахували, як будувати клінічні сценарії, щоб розкрити кожну тему, які практичні навички слід відпрацювати і які пункти обов’язкові для обговорення. 

Завдяки цьому масштабному проєкту, який передбачає також онлайн-навчання, професійні навички надання догоспітальної допомоги загалом посилять близько 25 тисяч фахівців з медицини невідкладних станів по всій Україні. 

Наразі вже розроблені методичні матеріали для інструкторів за двома з трьох розділів: «менеджмент критичного педіатричного пацієнта та розширені реанімаційні заходи у дітей, немовлят (в тому числі  новонароджених)» та «менеджмент критичного пацієнта та розширені реанімаційні заходи у дорослих». 

У межах курсу учасники вивчають також особливості роботи бригад ЕМД в умовах агресивної та стресової ситуації. Крім того, таке навчання є ефективним способом підвищити рівень знань та підготовку наших фахівців до викликів воєнного часу. Особливо актуальні навички розпізнавання психічного стану постраждалих та методів власної стресостійкості.

Курс організовано на базі Центру симуляційного навчання Тернопільського національного медичного університету  ім. I. Я. Горбачевського. Навчання проводять тренери, які мають досвід практичної діяльності в системі ЕМД і значний викладацький досвід, а також сертифіковані як інструктори за системою, визнаною в країнах Європейського Союзу. Зокрема, серед інструкторів є члени ГО «Всеукраїнська рада реанімації (ресусцитації) та екстреної медичної допомоги» та інструктори Європейської Ради Реанімації (ERC). 

Нагадаємо, що навчання медиків ЕМД є одним із кроків реалізації Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка напрацьовується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Таким чином Міністерство охорони здоров’я України долучає фахівців екстреної медицини до безпосередньої участі у програмі. 

Програма має на меті надати українцям, які постраждали внаслідок дій агресора, отримати повноцінний і ефективний доступ до психологічної допомоги та впоратися з наслідками війни.