Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Уже 300 українських медиків пройшли тренінги «Хірургія в умовах надзвичайних ситуацій та катастроф»

13 лютого 2023
621

В Україні триває і триватиме надалі впровадження найкращих світових практик із лікування людей, які отримали травми внаслідок війни. Про це йшлося на зустрічі, що відбулася нещодавно між заступником міністра охорони здоров’я – головним державним санітарним лікарем Ігорем Кузіним та Девідом Ноттом, одним із провідних хірургів світу в напрямі бойової травми, співзасновником благодійної організації «Фонд Девіда Нотта» (David Nott Foundation).

Під час зустрічі учасники обговорили подальшу співпрацю, зокрема проведення симуляційних тренінгів «Хірургія в умовах надзвичайних ситуацій та катастроф» в Україні. 

Від травня 2022 року було проведено сім симуляційних тренінгів для медичних фахівців хірургічного напряму та анестезіологів у Харківській, Одеській, Дніпропетровській, Полтавській, Житомирській та Запорізькій областях. Загалом навчання пройшли вже понад 300 фахівців. Тренінги відбулися за підтримки Фонду Девіда Нотта, Всеукраїнського медико-гуманітарного фонду та чіткої координації державного закладу «Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я України». 

Ігор Кузін наголосив, що проведення таких навчань є вкрай важливим: «Симуляційні тренінги забезпечують українським фахівцям обмін досвідом із міжнародними колегами, але що не менш важливо – ми впроваджуємо в практичну медицину принципи реанімування з контролем пошкоджень (damage control resuscitation) – підходу, який ґрунтується на засадах доказової медицини, до того ж розвиваємо та популяризуємо симуляційні технології навчання».

Зі свого боку Давід Нотт, відомий волонтер, який працював та оперував у Афганістані, Іраку, Сирії та інших зонах ведення бойових дій, подякував МОЗ за допомогу в проведенні навчання та чітку координацію. Він також запевнив, що разом зі своєю командою продовжуватиме навчання українських лікарів.

За результатами зустрічі було узгоджено подальші плани та кроки, спрямовані на системне впровадження кращих світових практик у лікуванні травмованих в Україні.  

Слід зазначити, що матеріали програми навчання перекладені українською мовою та доступні за посиланням (пароль доступу: DNFUkraine2022).