Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Усі вакцини, які використовують в Україні, пройшли всі етапи клінічних досліджень – Ігор Кузін

2 лютого 2022
661

Вакцини від COVID-19, які наразі використовуються в Україні, пройшли всі етапи клінічних досліджень, а відповідно є безпечними та ефективними. Про це на брифінгу розповів заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

«Всі вакцини, дозволені в Україні, пройшли всі три етапи клінічних досліджень, які складаються, зазвичай, із трьох фаз. Перша – введення вакцини невеликому числу добровольців, щоб оцінити її безпечність. Друга фаза полягає у введенні вакцини сотням добровольців. Це потрібно для подальшої оцінки її безпечності та здатності генерувати імунну реакцію.  І остання фаза – це введення вакцини тисячам добровольців, яких порівнюють із такою ж групою людей, які не отримали вакцину, щоб визначити ефективність препарату і вивчити безпеку для більшої групи людей», – пояснив Ігор Кузін. 

Йдеться про вакцини CoronaVac/Sinovac, Comirnaty/Pfіzer, Moderna та  AstraZeneca. Таким чином, не має підстав для жодних сумнівів щодо безпечності вакцинації.  

Довідка: Ознайомитися з висновками та протоколами клінічних випробувань цих чотирьох вакцин можна на сайті Всесвітньої організації  охорони здоров’я за посиланням – https://bit.ly/WHO_C19_vaccines