Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Уряд ухвалив постанову щодо змін переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

26 квітня 2024
455

Постанова прийнята з метою ефективної боротьби з незаконним виробництвом, обігом та немедичним споживанням синтетичних наркотиків, в тому числі завдяки посиленню заходів контролю за прекурсорами. Таким чином перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів розширили та актуалізували. Крім того, ухвалені зміни посилюють держконтроль за обігом цих засобів та розширюють можливість працівникам правоохоронних органів України документувати злочинну діяльність осіб, які займаються незаконним виготовленням та збутом таких наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Згідно із законодавством України наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори з урахуванням доцільності їх використання у медичній практиці та залежно від ступеня їх небезпечності для здоровʼя людини і застосовуваних заходів контролю за їх обігом включаються до відповідних списків. Постанова приводить чинне законодавство у відповідність до міжнародних договорів та дозволяє посилити державний контроль за обігом низки наркотичних засобів і речовин. 

Зміни та доповнення до переліку засобів розроблені за результатами проведеного моніторингу наркоситуації МОЗ спільно з Міністерством внутрішніх справ, Державним бюро розслідувань, Національною поліцією України, Службою безпеки України, науково-дослідними й експертними установами стосовно вилучень із незаконного обігу, проведених експертних досліджень та експертиз та фактів отруєнь чи летальних випадків внаслідок вживання речовин не за медичним призначенням. 

Також зміни включають рекомендації ВООЗ щодо встановлення заходів контролю на міжнародному рівні за обігом таких засобів і речовин та рішень Комісії ООН з наркотичних засобів, стосовно включення низки речовин, що мають психоактивну дію, до таблиць засобів і речовин, що перебувають під міжнародним контролем, затверджених Єдиною конвенцією про наркотичні засоби 1961 року, Конвенцією про психотропні речовини 1971 року та Конвенцією ООН про боротьбу проти незаконного обігу наркотичних засобів і психотропних речовин 1988 року.