Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Уряд прийняв постанову, що значно прискорить постачання медичним закладам рентгенодіагностичного обладнання

20 грудня 2022
1839

У зв’язку зі збройною агресією російської федерації, що спричиняє значні руйнування (у т. ч. об’єктів медичної інфраструктури) та поранення цивільних і військових, заклади охорони здоров’я потребують додаткового медичного обладнання.

Для здійснення високоточної діагностики, від результатів якої часто залежить не лише лікування, а й життя пацієнтів, заклади охорони здоров’я – як за державні кошти, так і за кошти благодійної допомоги – здійснюють закупівлю обладнання, що використовує джерела іонізуючого випромінювання (далі – ДІВ).

Використання таких ДІВ, згідно з українським законодавством, підлягало обов'язковому ліцензуванню. Оскільки етап отримання ліцензій займає до 2,5 місяці, введення в експлуатацію медичного обладнання затримувалось на відповідний термін, що унеможливлювало його використання, а значить – надання українцям медичної допомоги.

Для вирішення ситуації та забезпечення надання необхідної медичної допомоги військовим і цивільним під час повномасштабної війни, уряд вніс зміни в додаток 2 до постанови КМУ № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану». 

Відтепер запроваджено декларативний принцип отримання права на використання ДІВ для потреб лікарень наступних видів:

  • отримання (придбання), 
  • передача (збут), 
  • зберігання рентгенодіагностичних генеруючих ДІВ, 

що здійснюються закладами охорони здоров’я комунальної власності, а також закладами охорони здоров’я та суб’єктами господарювання, які є замовниками закупівель, що належать до сфери управління МОЗ. 

«Через наслідки повномасштабного вторгнення росії на територію України, які відображаються у певних видах травм та появі інших специфічних захворювань, пріоритетне місце в діагностиці хвороб посідає радіологічна діагностика. З початку війни в українські лікарні вже доставлено 313 рентгендіагностичних установок різного виду, на підході ще 223 установки. Прийняте сьогодні рішення уряду дозволить швидко змонтувати це обладнання та оперативно розпочати його використовувати для вчасного виявлення та ефективного лікування різних хвороб», – підкреслив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.