Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Уряд прийняв низку рішень щодо розвитку сфери охорони здоров’я та створення «Українського центру трансплант-координації»

23 вересня 2020
916

23 вересня на черговому засіданні Кабінету Міністрів України було ухвалено важливі рішення, що стосуються питань розвитку високотехнологічної медичної допомоги, розбудови електронної системи охорони здоров’я, забезпечення обігу лікарських засобів в Україні. Про це повідомив заступник Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко.

Зокрема, схвалено проєкт «Про утворення спеціалізованої державної установи «Український центр трансплант-координації».

Головною функцією Центру буде забезпечення організаційно-методичного керівництва та координація діяльності закладів охорони здоров’я, що надають медичну допомогу із застосуванням трансплантації. Згідно планів МОЗ України до кінця 2020 року заплановано провести:

  • 33 трансплантації нирки,
  • 3 траснплантації серця,
  • 3 трансплантації печінки,
  • 84 аутологічних та 4 алогенних трансплантацій кісткового мозку.

Прийнято 4 розпорядження про здійснення перерозподілу видатків державного бюджету, передбачених МОЗ на 2020 рік. 

Ці кошти будуть спрямовуватись на такі напрямки: закупівля станцій автоматичної екстракції РНК та витратних матеріалів для лабораторних центрів, забезпечення контролю якості та безпеки лікарських засобів, медичних виробів та протидія їх незаконному обігу, розбудова електронної системи охорони здоров’я тощо.

Кабінет Міністрів України також прийняв та схвалив Указ Президента України “Про делегацію України для участі у засіданнях Європейської комісії з фармакопеї”, яка засідає у місті Страсбург (Франція).

“Головною ціллю Європейської комісії з фармакопеї є розробка європейських стандартів щодо якості лікарських засобів. Представники МОЗ будуть брати участь у цих засіданнях, а прийняті там стандарти у подальшому будуть імплементовані у вітчизняне законодавство”, - підсумував Ігор Іващенко.