Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Українські медики спільно з британськими колегами провели унікальну «free flap» операцію

7 липня 2022
3408

Львівські лікарі спільно з британськими колегами врятували пацієнту ногу від ампутації, пересадивши 15-сантиметровий клапоть м'яких тканин зі стегна на гомілку.

Хірурги вдалися до «free flap» операції, за якої у якості трансплантата використовують клапоть шкіри з донорськими судинами. Аби відновити кровопостачання до пересадженої ділянки, лікарям довелося зшивати судини розміром з людську волосину. 

Пацієнт – 40-річний Юрій зі Львова – потрапив до лікарні Св. Пантелеймона Першого медоб’єднання Львова зі складним відкритим переломом гомілки, до якого додалася одна з найнебезпечніших інфекцій – анаеробна. Інфекція провокує некрози, тобто відмирання тканин, і може призвести до гангрени. 

Лікарям довелося видалити відмерлі тканини, через що утворилася рана, яку терміново необхідно було закрити, оскільки існував ризик подальшого відмирання і ампутації кінцівки. Єдина можливість зберегти ногу в такій ситуації – мікрохірургічна «free flap» операція.

Такі операції в Україні вже виконували, однак вперше пересадили клапоть такого розміру. Українські хірурги спільно з британськими колегами відділили 15-сантиметрову частину м’яких тканин зі стегна пацієнта та заповнили ним ушкоджену ділянку гомілки. Операція тривала близько 10 годин, в результаті пересаджений флеп прижився, кровопостачання до нього відновилось.

Запровадження нових технологій в реконструктивній  хірургії, зокрема «free flap» операцій, дає шанс зберегти кінцівки, органи та частини тіла, запобігає ампутаціям та суттєво покращує якість життя пацієнтів. Особливого значення набуває досвід проведення подібних операцій вітчизняними хірургами в умовах війни.