Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Українці використовують електронні рецепти: з початку квітня їх виписано вже понад 43 тисячі

7 квітня 2023
483

З початку квітня до звичного паперового рецепта додався цифровий аналог, отже всі рецептурні ліки тепер можна придбати як за паперовим, так і за електронним рецептом.

Українці активно користуються новим сервісом: за перший тиждень було виписано понад 43 тисячі електронних рецептів.

Ми звикли до багатьох цифрових інструментів, адже вони працюють у багатьох розвинутих країнах. Зокрема, в країнах Європейського Союзу, частиною якого прагне стати й Україна. І електронний рецепт — один із таких.

Е-рецепт в Україні був впроваджений ще кілька років тому в рамках програми реімбурсації «Доступні ліки», з минулого року його виписують на антибіотики та наркотичні препарати, і з квітня — також на інші рецептурні ліки.

Нагадуємо:

  • Виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з НСЗУ. 
  • Перевагою е-рецепта є те, що в разі тривалого лікування хронічних захворювань за потреби повторний рецепт на потрібні ліки можна отримати, звернувшись до лікаря дистанційно.
  • Більшість ліків першої необхідності не потребують рецепта. Ті ліки, що і раніше були рецептурними, тепер просто можна буде отримати ще й за електронним рецептом. На час війни також за потреби пацієнти можуть отримати і паперовий рецепт.
  • Інформацію про те, чи потрібен рецепт для купівлі того чи іншого препарату, можна знайти в інструкції препарату. Ви можете скористатись сервісами онлайн-аптек або ж сайтом Державного реєстру лікарських засобів України.
  • Рецептурний препарат чи ні — визначає його виробник чи заявник, що, подаючи заявку на реєстрацію, вказує умови відпуску. Під час проходження експертизи цей статус або підтверджується, або змінюється.
  • Як і раніше, залишаються винятки для регіонів, де тривають бойові дії, а також на придбання ліків волонтерами для потреб медичного фронту.

Електронні інструменти — поширена практика у розвинених країнах. Система «папірець-штамп-підпис» вже давно у минулому. Тримаємо статус країни-лідера з цифровізації.

Відповідальне ставлення до здоровʼя — ознака свідомого суспільства. Це спільна відповідальність держави, лікаря, фармацевта, але головне — пацієнта. За цим стоїть важливий принцип — не «залікувати» і сховати проблему, а вилікувати пацієнта, призначивши правильні і необхідні саме для нього ліки.