Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Україна та США посилюватимуть співпрацю у сфері запобігання та реагування на сучасні хімічні та біологічні ризики і загрози

6 листопада 2023
484

Установча українсько-американська зустріч високого рівня з питань хімічної і біологічної безпеки відбулася у Польщі. Делегацію США на заході очолила заступниця помічника Державного секретаря США з питань нерозповсюдження Кетрін Інслі. Українська делегація була сформована за керівництва Ради національної безпеки та оборони України. До складу української сторони увійшли представники Міністерства закордонних справ, Міністерства охорони здоров’я України та інших дотичних структур. 

«Питання глобальної безпеки, а особливо — питання протидії хімічним та новим біологічним загрозам є пріоритетом для України. За останній рік МОЗ було прийнято та затверджено низку медичних та санітарних стандартів з реагування на випадки радіаційних, хімічних та ядерних загроз. Влітку відпрацьовані алгоритми дій у режимі “реальної загрози” у спільній координації медиків та екстрених служб. Для України важливо мати потужну підтримку від міжнародних партнерів у посиленні цих напрямів. Ми високо цінуємо допомогу уряду США у цій сфері, адже посилення двосторонньої співпраці України зі США у питанні запобігання та реагування на сучасні хімічні та біологічні ризики і загрози не лише посилить національну спроможність України, а й безпосередньо впливатимуть на загальносвітову безпеку», — зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін. 

За підсумками зустрічі сторони домовилися про поглиблення двосторонньої співпраці у зміцненні спроможностей України із запобігання, виявлення та реагування на сучасні хімічні та біологічні ризики і загрози. Зважаючи на збереження загроз безпеці України з боку держави-агресора, посилення потенціалу національної системи реагування на згадані загрози з метою захисту життя та здоров’я громадян України залишається серед пріоритетних напрямів співробітництва з американською стороною.