Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Україна привела норми вмісту свинцю у фарбах у відповідність до європейських

9 листопада 2021
2293

7 листопада 2021 року набув чинності Технічний регламент обмеження вмісту свинцю в лакофарбових матеріалах і сировинних компонентах. Відтепер вміст свинцю, а також його сполук у лакофарбових матеріалах побутового призначення не має перевищувати 0,009 %, або 90 мг/кг, або 90 ррm у сухому залишку. Такий рівень є менш шкідливим для здоров’я українців та відповідає стандартам країн ЄС та США.

«На початку ХХ століття в низці країн була введена заборона на використання деяких видів пігментів, зокрема свинцевих білил, та застосовані обмеження на використання інших сполук свинцю і хрому у виробництві фарб для побутового використання, — розповідає Ірина Руденко, генеральна директорка Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров’я України. — Проте у 2008 році в Дакарі на Форумі з хімічної безпеки було оголошене рішення про повну відмову від використання свинцю у фарбах».

За даними ВООЗ, безпечної кількості свинцю немає. Доза у 1-3 г свинцю вважається токсичною для людини, а 8-10 г — смертельною.  

Довідково:

Широке застосування свинцю призвело до значного забруднення довкілля та виникнення проблем зі здоров’ям людей. Контакт із цим металом має накопичувальний ефект та токсично діє на мозок, нервову, кровоносну та серцево-судинну системи, а також шлунково-кишковий тракт і нирки людини. 

Особливо вразливими до впливу свинцю є діти. У разі контакту з цим металом у ранньому віці підвищується ймовірність виникнення у дитини труднощів із навчанням, імпульсивної та девіантної поведінки. Навіть відносно низькі рівні експозиції можуть спричинити в них серйозні, а в деяких випадках незворотні, наслідки для здоров’я та розвиток розумової відсталості (зниження рівня IQ). 

За даними Інституту вимірювань й оцінювання показників здоров‘я (IHME), лише у 2016 р. вплив свинцю був причиною 540 000 летальних випадків.

З 2015 р. за ініціативи Глобального альянсу з відмови від застосування свинцю у фарбах (GAELP), який спільно координують Програма ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) та Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), проводиться щорічна глобальна кампанія – Міжнародний тиждень із профілактики отруєння свинцем. Про результати його проведення в Україні дивіться у відео з пресбрифінгу за посиланням.