Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Україна отримала 12 авто для мобільних мультидисциплінарних команд з психічного здоров'я від ВООЗ

12 березня 2024
506

У межах співпраці з Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) Міністерство охорони здоров'я України отримало 12 автомобілів для забезпечення надання допомоги мобільними мультидисциплінарними командами з психічного здоров'я, які працюють в областях. Ці автомобілі необхідні для того, щоб команди могли працювати та надавати допомогу пацієнтам у віддалених громадах. Раніше ВООЗ вже передала сім авто для мобільних мультидисциплінарних команд.

«Ми постійно працюємо над збільшенням доступності психологічної допомоги для українців. В теперішніх умовах її актуальність зростає ще більше. Спільно з міжнародними партнерами та всіма інституціями, залученими до реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров'я за ініціативи першої леді Олени Зеленської, шукаємо та впроваджуємо найкращі рішення, аби пацієнти отримували всю необхідну допомогу за будь-яких обставин, – розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко. – Модель роботи у форматі мобільної мультидисциплінарної команди з психічного здоров'я довела свою ефективність. Важливо її масштабувати. Дякую ВООЗ за передані 12 авто, завдяки яким мультидисциплінарні команди зможуть працювати навіть у віддалених громадах».

Мобільна мультидисциплінарна команда з психічного здоров'я складається з психіатра, психолога, соціального працівника та медичної сестри/брата і надає допомогу, орієнтовану на відновлення, що дозволяє людям з важкими психічними розладами повноцінно жити у своїй громаді. Ґрунтуючись на глобальній доказовій базі, сервіс команд є інноваційною моделлю лікування, альтернативною до стаціонарної, що демонструє високий рівень задоволеності серед користувачів послуг та персоналу.

«ВООЗ підтримує розвиток моделі сервісу мобільних мультидисциплінарних команд з психічного здоров'я в Україні з 2015 року. Забезпечуючи технічну підтримку, навчання та проведення супервізій для команд, ми прагнемо, щоб вони мали навички, знання та все необхідне для надання людиноорієнтованої допомоги пацієнтам з важкими психічними розладами. І ми налаштовані рухатися далі цим шляхом, щоб зробити високоякісні послуги з психічного здоров'я доступними для всіх, хто їх потребує», – сказав доктор Ярно Хабіхт, Представник ВООЗ в Україні.

Модель сервісу мобільних мультидисциплінарних команд, яка відповідає українському контексту, була розроблена та протестована ВООЗ у партнерстві з Міністерством охорони здоров'я України, Національною службою здоров'я України, міжнародними експертами та працівниками психіатричних служб України. У 2021 році Міністерство охорони здоров'я запровадило мобільні мультидисциплінарні команди як національну модель надання послуг та включило їх до Програми медичних гарантій.

Закупівля автомобілів стала можливою завдяки фінансовій підтримці Бюро з питань гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

«USAID підтримує Міністерство охорони здоров’я та медичні заклади України у наданні критично важливих, життєво необхідних послуг екстреної медичної допомоги населенню. Це включає підтримку мобільних бригад з надання послуг з психічного здоров'я, які, ризикуючи власним життям, надають психосоціальну підтримку українцям, що живуть у важкодоступних та прифронтових регіонах. USAID пишається тим, що у партнерстві зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Міністерством охорони здоров’я, забезпечить ці бригади дванадцятьма новими автомобілями, аби полегшити їм доступ до людей, які потребують допомоги», - сказав Джеффрі Лерер, в.о. заступника Директора Місії USAID в Україні.

З початком війни в лютому 2022 року лікарні, на базі яких працювали мобільні мультидисциплінарні команди, продемонстрували кращу готовність підтримувати отримувачів послуг завдяки їхній мобільності, інноваційності та мультидисциплінарному характеру роботи. Дотримуючись своїх основних функцій, команди переходили до дистанційних форм підтримки в небезпечних районах або добиралися до своїх пацієнтів у громаді автомобілем, коли громадський транспорт не працював, а також допомагали своїм клієнтам отримувати ліки, надавали емоційну підтримку та допомагали справлятися зі стресом.

Загалом, починаючи з лютого 2022 року, 32 мобільні мультидисциплінарні команди, що підтримуються ВООЗ, надали понад 80 000 консультацій більш ніж 2 000 людей з важкими психічними розладами. 

У межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я за ініціативою Олени Зеленської, система охорони психічного здоров'я України, попри війну, продовжує розвиватися та ставати більш підготовленою до задоволення потреб людей.