Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У Запорізькій обласній клінічній лікарні функціонує новітній КТ для якісної діагностики та лікування

28 березня 2024
78

На базі Запорізької обласної клінічної лікарні функціонує сучасний комп’ютерний томограф Aquilion PRIME SP, виробництва Canon, Японія. Новітнє обладнання придбане Медичними закупівлями України на замовлення Міністерства охорони здоровʼя. 

На сьогодні компʼютерна томографія є основним методом діагностики в медицині, який надає детальне зображення внутрішніх структур людського тіла. 

Завдяки новітньому апарату лікарі мають можливість своєчасно та достовірно діагностувати різноманітні патології та хвороби, а також надавати медичну допомогу пацієнтам із хворобами серця та судин, онкологічними захворюваннями, гострою хірургічною патологією, травматичними ушкодженнями, проблемами з органами дихання, ураженнями скелета тощо.  

На сучасному комп’ютерному томографі використовується програма для дослідження коронарних артерій серця – КТ-коронарографія. Це найбільш ефективний метод діагностики для пацієнтів, у яких вперше виявлена стенокардія. Також КТ-коронарографія є одним із дієвих методів попередження інфаркту міокарда. 

Від початку введення в експлуатацію обладнання, зокрема з другої половини 2023 року, комп’ютерну томографію вже пройшли близько 3500 пацієнтів. 

Зазначимо, що КТ розрахований на проведення досліджень всього організму, крім суглобових м’яких тканин. Серед головних переваг такого обладнання: 

  • швидкість обстеження,
  • якість та точність зображення,
  • малі дози опромінення,
  • мінімальна кількість артефактів,
  • надійність та безперебійності роботи,
  • наявність робочої станції,
  • можливість дослідження за наявності електричних та металевих пристроїв в організмі,
  • комфорт пацієнта. 

Зображення компʼютерного томографа стандартизовані та відповідають всім сучасним вимогам. Це означає, що якість отриманої інформації буде достатньою для консультацій як у фахівців в Україні, так і в інших країнах світу.  

Також важливо, що кабінет КТ знаходиться на одному поверсі лікарні з МРТ та ангіографом. Завдяки цьому пацієнти не потребують пересування в інші медичні установи/на інші поверхи для дообстеження. Тож за короткий термін лікарі одержують максимально необхідну інформацію про стан здоров’я людини.  

Всі дослідження за допомоги КТ проводяться цілодобово та безоплатно у рамках відповідного договору, укладеного лікарнею з НСЗУ за Програмою медичних гарантій. 

Нагадаємо, що нещодавно новітній КТ отримала Київська обласна дитяча лікарня.