Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У Польщі запрацював медичний хаб для українських пацієнтів — Віктор Ляшко

1 вересня 2022
5647

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко разом з міністром охорони здоров'я Польщі Адамом Недзельським та представниками Європейської комісії відкрили у Жешуві спеціальний медичний хаб для українських пацієнтів, яких евакуюють на лікування до європейських клінік. 

Проєкт реалізовано спільно з Міністерством охорони здоров’я Республіки Польща та Європейським Союзом. 

«З першого дня повномасштабного вторгнення рф на територію України МОЗ активно співпрацює з усіма міжнародними партнерами й організовує евакуаційні рейси для порятунку життя і здоров’я поранених та важко хворих українців. Ми маємо гарантувати безпеку громадянам у разі виникнення непередбачуваних обставин, таких як, наприклад, затримка чи скасування рейсу, або ж у разі необхідності транспортувати групами велику кількість пацієнтів. Тому, завдяки співпраці МОЗ з Єврокомісією та Міністерством охорони здоров’я Польщі, було прийнято рішення створити медичний хаб з усіма необхідними умовами та медичними працівниками, де пацієнти зможуть безпечно перепочити або заночувати під час транспортування за визначеним евакуаційним маршрутом», — зазначив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. 

Оскільки майже всі евакуаційні рейси здійснюються через місто Жешув, що у Республіці Польща, хаб розташовується саме там. У ньому є 20 ліжко-місць для пацієнтів та 30 — для супроводжуючих осіб. Ще 20 місць передбачено для пацієнтів, які повертаються з лікування до України. 

Однак важкі пацієнти, які потребують невідкладної спеціалізованої медичної допомоги, одразу будуть евакуйовані до лікарні. 

Управління хабом здійснюватиме польська неурядова організація «Польський центр з міжнародної допомоги». 

Нагадаємо, що з перших днів війни в Україні вдалося перевести українських пацієнтів на лікування до 18 країн-партнерів, зокрема до: Німеччини, Франції, Ірландії, Італії, Данії, Швеції, Румунії, Люксембургу, Бельгії, Іспанії, Португалії, Нідерландів, Австрії, Норвегії, Литви, Фінляндії, Польщі, Чехії та Норвегії.

Загалом у рамках співпраці МОЗ та Єврокомісії, за підтримки ВООЗ, уряду Польщі та багатьох міжнародних партнерів вдалося евакуювати спеціалізованим медичним транспортом з різних міст України до закордонних клінік вже близько 1500 українців.  

Це дорослі та діти з комбінованими важкими мінно-вибуховими травмами, опіками, онкохворі пацієнти та пацієнти із захворюваннями, які потребують спеціалізованого лікування. Щотижня в середньому здійснюється по чотири евакуаційні рейси за кордон.