Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У Польщі стартував навчальний проєкт для українських команд з аеромедичної евакуації

13 грудня 2022
549

У Польщі розпочалися навчання першої групи українських медиків з аеромедичної евакуації. Навчальний проєкт реалізується на базі Центру медичної  авіаційної служби у Варшаві. Навчання засновано на стандартах, що діють у Європейському Союзі. 

Двосторонній обмін досвідом між українськими та польськими лікарями було започатковано завдяки ініціативі та домовленостям перших леді України та Польщі – Олени Зеленської та Агати Корнґаузер-Дуди. 

У підготовці проєкту взяли активну участь голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Сєвєра, міністр охорони здоров’я Польщі Адам Недзельський, директор центру медичної авіаційної служби Роберт Ґолонцковський. На відкритті проєкту разом із польськими колегами були присутні заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак і дружина Посла України у Польщі Вікторія Зварич.  

«Польща є надійним партнером та союзником України у боротьбі з російською агресією і, зокрема, у підтримці медичної галузі та порятунку постраждалих від війни українців. Окрім того, українські медики особливо плідно співпрацюють в напрямі обміну досвідом з польськими колегами. Сферами пріоритетної уваги є опанування напрацювань у лікуванні опікових травм та забезпеченні екстреної медичної допомоги й аеромедичної евакуації. Ми в Україні постійно займаємося посиленням професійних компетенцій медичного персоналу. Першочерговим питанням є бездоганне володіння практичними навичками безпеки та евакуації потерпілих  повітряним медичним транспортом. Таке навчання сприятиме розбудові в Україні структур авіаційної служби екстреної медичної допомоги на основі стандартів ЄС. В центрі нашої уваги — кожна людина, її життя і здоров'я. — сказала Ірина Микичак. — Зараз в умовах війни та щоденних атак країни-агресора ці знання та навички є надзвичайно важливими для наших лікарів. І команда Міністерства вдячна Польщі за надважливу підтримку України, адже у боротьбі з ворогом ми відстоюємо не тільки себе, а й демократичні принципи та мир Європи».  

Навчання пройдуть представники усіх обласних центрів ЕМД. Теоретичну та практичну частини навчання проведуть медичні інструктори та інструктори з льотної підготовки, які щоденно навчають персонал медичної авіаційної служби Польщі. 

Програму підтримують Прикордонна охорона Польщі, Державна пожежна служба Польщі, Фундація «Допомога полякам на Сході» та Товариство «Wspólnota Polska».

Крім того, у межах двосторонньої співпраці у січні 2023 року заплановано провести навчання для п'яти команд регіональних опікових центрів України.