Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У пів мільйона українців діагностовано цукровий діабет у 2023 році

14 листопада 2023
1753

14 листопада – Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, і увага світу прикута до проблем діагностики, профілактики та лікування цієї хвороби. Цього року 531 200 людей в Україні отримали діагноз «цукровий діабет», минулого року – 489 934. 

Держава постійно вдосконалює механізми виявлення цукрового діабету І чи ІІ типу та підтримки людей, які вже живуть із цією хворобою.  

Станом на зараз за програмою «Доступні ліки»  українці можуть отримати 72 препарати інсуліну. У 2023 році було виписано 1 111 575 рецептів на інсуліни, з них погашено – 1 057 848. Загалом, з початку 2023 року Національна служба здоров’я України виплатила понад 1,5 мільярда гривень аптекам за інсуліни, відпущені за програмою реімбурсації.

Крім того, з жовтня цього року пацієнти з цукровим діабетом І типу почали отримувати тест-смужки для глюкометрів  за програмою реімбурсації. Їх можна отримати безоплатно або з невеликою доплатою Це залежить від того, який бренд обере пацієнт відповідно до свого глюкометра. На сьогодні на них було виписано вже більше як 3300 рецептів. Перелік реімбурсації включає 23 найменування брендів тест-смужок.

Нагадуємо, що для пацієнтів із діагнозом «цукровий діабет» доступна низка безоплатних послуг у межах Програми медичних гарантій, а саме:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • перевірка рівня глюкози в крові;
  • перевірка загального рівня холестерину;
  • рецепти за програмою «Доступні ліки» для лікування цукрового діабету II типу та препарати інсуліну для лікування діабету I типу, тест-смужки для глюкометра.

Цукровий діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну чи організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. В Україні ця хвороба займає третє місце за поширеністю після серцево-судинних захворювань та онкології, його перебіг часто є безсимптомним, що дуже ускладнює  діагностику та лікування, а це означає, що масштаби захворювання можуть бути в рази більшими.

Визначити індивідуальний ризик цукрового діабету II типу можна за допомогою онлайн-тесту Центру громадського здоров’я за посиланням https://diabetes.phc.org.ua/ 

Кожен українець, який уклав декларацію із сімейним лікарем, має право пройти безоплатну діагностику на цукровий діабет. Намагайтеся дотримуватися здорового способу життя, щоб запобігти хворобам, та проходьте профілактичні обстеження у свого сімейного лікаря принаймні раз на рік, щоб вчасно виявити та успішно тримати під контролем такі хвороби, як цукровий діабет.