Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У найбільш постраждалих від війни областях продовжують функціонувати понад 90% медичних закладів — дані моніторингу

14 березня 2023
447

Міністерство охорони здоров’я спільно з регіональним бюро ВООЗ в Україні оцінили доступність медичних послуг на території 10 областей. Більшість із них — прифронтові регіони або ті, які перебували в тимчасовій окупації.

Попри щоденні виклики, пов’язані з війною, на території Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської, Одеської та Донецької областей понад 90% з оцінених закладів продовжують працювати повною мірою. 

У звіті зазначено, що на територіях вищезгаданих областей пошкоджено 17% закладів «первинки», 19% лікарень, які надають спеціалізовану медичну допомогу, та понад 40% центрів «екстренки». 

Наразі найскладнішою залишається ситуація в Донецькій області, де повноцінно працює лише третина медзакладів, і ще третина функціонує частково. Про це йдеться у звіті, який був підготовлений за допомогою Системи моніторингу доступності ресурсів і послуг охорони здоров’я (HeRAMS). 

Група експертів розпочала оцінку доступності медичних ресурсів та послуг наприкінці минулого року. 

«Перший етап проєкту, до якого потрапили 10 областей, ми розпочали в один з найскладніших для країни періодів – у листопаді, коли росія чи не щотижня вдавалася до енергетичного терору. Однак, попри всі виклики, блекаути та щоденні знеструмлення, кожна область змогла повноцінно долучитися до проєкту та внести всі необхідні дані в електронну систему. Для нас це дуже цінно. Цей звіт дасть нам можливість чіткіше розуміти, які медзаклади потребують першочергового відновлення, де необхідно покращити забезпечення обладнанням, де посилити співпрацю з міжнародними партнерами», — розповіла Тетяна Орабіна, в. о. директора департаменту медичних послуг МОЗ України.  

Згаданий звіт дозволить Міністерству охорони здоров’я раціонально розподіляти ресурси для регіонів, які найбільше постраждали від війни. 

Найближчим часом розпочнеться наступний етап проєкту, який охопить решту областей України.