Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У дев’яти областях України запроваджується новий метод контролю захворюваності на COVID-19 та грип – епідеміологічний нагляд за стічними водами

17 лютого 2023
242

Чотири області України – Львівська, Чернівецька, Кіровоградська та Дніпропетровська – з жовтня 2022 р. запровадили новий метод контролю захворюваності на COVID-19 та грип – епідеміологічний нагляд за стічними водами. Ще у п’яти – Чернігівській, Київській, Житомирській, Рівненській та Вінницькій – такий вид нагляду буде впроваджуватися цього року. Над цим працюють фахівці державних установ – центрів контролю та профілактики хвороб МОЗ України (ЦКПХ). 

Дослідження показали, що аналізуючи господарсько-побутові стоки, можна виявити віруси ще до того, як вони почнуть масово поширюватись серед людей, і до постановки діагнозів у перших пацієнтів (адже виділення багатьох патогенів з організму починається за кілька днів до перших проявів хвороби). Оцінюючи вірусне навантаження SARS-CoV-2 чи грипу в стічних водах, можна оцінити реальну картину поширення інфекції в регіоні дослідження, включно з безсимптомними носіями і тими, хто не звернувся до лікаря. 

Вперше цей метод протестували на виявлення грипу в епідеміологічному сезоні 2022-2023, і його чутливість дозволяла прогнозувати епідемічну ситуацію на грип на 2 тижні раніше, аніж іншими методами, відповідно відреагувати та пропонувати превентивні заходи. 

Інноваційний вид епіднагляду запроваджений за всебічного сприяння проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні», що виконує міжнародна організація РАТН за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), у співпраці з Центром громадського здоров’я МОЗ України. 

8–10 лютого фахівці проєкту провели в Дніпрі тренінг «Основи епідеміологічного нагляду за стічними водами».  Під час тренінгу учасники з дев’яти регіонів мали можливість ознайомилися з історією та світовим досвідом застосування епідеміологічного нагляду за стічними водами; розглянули основні його цілі; обговорили принципи вибору точок спостереження; засвоїли процедуру проведення лабораторних досліджень з використанням кількісної полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР); обговорили застосування результатів епіднагляду за стічними водами для прийняття управлінських рішень у сфері громадського здоровʼя.

Крім інформаційної складової, тренінг містив практичні заняття. Учасники відвідали точку забору стічних вод у місті Дніпро, вчилися здійснювати забір зразків та підготовку проб стічних вод. До того ж у вірусологічній лабораторії Дніпропетровського обласного ЦКПХ МОЗ України фахівці-вірусологи відпрацьовували практичні навички проведення кількісної ПЛР.

У планах проєкту «Підтримка зусиль у протидії туберкульозу в Україні» – продовжувати допомагати Україні у впровадженні інновацій для епіднагляду через закупівлю необхідних реагентів та витратних матеріалів для лабораторій, навчання лабораторних фахівців та епідеміологів, підтримку транспортування зразків для діагностики у визначених лабораторіях, розроблення стандартних операційних процедур, алгоритмів та рекомендацій щодо використання результатів епідеміологічного нагляду за стічними водами для прийняття поінформованих рішень у сфері громадського здоров’я, таких як раннє попередження про спалахи інфекційних хвороб та впровадження профілактичних заходів.