Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У Чернівецькій області зареєстровано випадок підозри на правець, хворий госпіталізований до лікарні та отримує необхідну меддопомогу

5 січня 2024
294

Правець не передається від людини до людини — лише внаслідок травмування, коли пошкоджуються шкіра та слизові оболонки, оскільки у рану можуть потрапити спори збудника. Лікування починається одразу. 

Випадок підозри на правець зареєстровано у Чернівецькій області у 45-річного чоловіка. Він звернувся зі скаргами на гнійну рану стопи, далі у нього з’явились тризм м’язів обличчя, напруження м’язів шиї, плечового поясу та потилиці. Наразі він перебуває у лікарні, де отримує необхідну допомогу. Зокрема, постраждалому введено протиправцевий імуноглобулін.

Встановлено, що впродовж останніх 10 років щеплення від правця чоловік не отримував. Наразі фахівці Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб проводять епідеміологічне розслідування – встановлюють шлях інфікування.

Правець може призвести до серйозних ускладнень і навіть смерті. Перші симптоми правця можуть з’явитися протягом 3–21 дня після інфікування. Виникають м’язові спазми, інфікованій людині стає дедалі важче ковтати, далі розвивається головний біль, лихоманка та надмірне потовиділення. У разі підозри на інфікування чи появи симптомів негайно зверніться до лікаря. Ризики смерті від правця високі — від 10% до 70% залежно від лікування, віку та стану здоров’я.

Єдиний надійний спосіб захиститися від правця — вакцинація. Щеплення проти правця, дифтерії та кашлюка за Календарем щеплень проводять за графіком у 2, 4, 6 та 18 місяців. Ревакцинація у 6 років та 16 років. З 26 років планова ревакцинація для дорослих обов’язкова кожні 10 років. Наразі країна забезпечена безоплатною вакциною: 294 800 доз вакцини АКДП, 388 900 — АДПм та 124 500 — АДП. 

За 11 місяців 2023 року було зареєстровано 6 випадків правця в Україні: по одному у Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, та Черкаській областях та 2 випадки на Миколаївщині.