Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

У 2023 році в Україні 19 851 людина захворіла на туберкульоз

1 березня 2024
419

Попри повномасштабну війну українська медична система продовжує забезпечувати доступ пацієнтів до безоплатного діагностування та лікування туберкульозу. За даними Центру громадського здоров’я, у 2023 році в нашій країні зареєстрували 19 851 випадок активного туберкульозу, з яких 639 — серед дітей до 14 років, 196 — серед підлітків віком 15-17 років.

 

Як діагностують туберкульоз в Україні?

Для діагностики сімейний лікар проводить скринінг та опитування, оцінює ризик захворювання. За результатами (у разі необхідності) — скеровує пацієнта на радіологічне обстеження та обстеження мокротиння чи іншого біологічного матеріалу на молекулярно-генетичній системі. Також сімейний лікар може призначити дообстеження у фтизіатра, адже саме фтизіатр встановлює діагноз «туберкульоз». 

Важливо пам’ятати, що необхідність проведення флюорографії визначає сімейний лікар. Пацієнтам, у яких немає підозри на туберкульоз, які не належать до груп ризику, не потрібне щорічне флюорографічне обстеження!

Необхідність додаткового обстеження — бронхоскопії, комп’ютерної томографії тощо — визначає фтизіатр. За направленням лікаря такі обстеження є безоплатні.


 

Лікування від туберкульозу

Передусім варто знати, що туберкульоз – виліковне захворювання! В Україні від нього лікують за сучасними стандартами медичної допомоги у разі туберкульозу, що засновані на доказах та відповідають рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров’я. Також пацієнтам доступні спеціальні протитуберкульозні препарати, курс лікування якими триває від кількох місяців. 

Лікування буде швидшим і легшим, якщо вчасно розпочати й регулярно приймати призначені медикаменти, а також дотримуватися всіх рекомендацій лікаря. Переривати розпочате лікування в жодному випадку не можна!

У 2022 році наші спеціалісти почали застосовувати режим BPaL — новітню схему лікування від лікарсько-стійкого туберкульозу. Тривалість лікування у разі застосування такої схеми скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців. 

Лікування від туберкульозу залежно від стану пацієнта може бути амбулаторним або стаціонарним. За першого варіанту людина з туберкульозом отримує препарати за місцем лікування, вона може бути поруч із сім’єю, в деяких випадках — продовжувати працювати.

В Україні лікування протитуберкульозними препаратами — безоплатне!

 

Довідка: туберкульоз — інфекційне захворювання, спричинене мікобактеріями туберкульозу (бактеріями комплексу Mycobacterium tuberculosis). Основний спосіб його передачі — аерогенний, переважно від людини з бактеріальною формою легеневого туберкульозу. Це відбувається під час кашлю, чхання, розмови чи співу, коли інфекційні частинки виділень із нижніх дихальних шляхів, в яких зосереджені мікобактерії туберкульозу, потрапляють у повітря.

Ризик проникнення мікобактерій у легені здорової людини залежить від концентрації інфекційних частинок у повітрі та тривалості вдихання зараженого повітря. Найчастіше через реакцію імунної системи під час потрапляння мікобактерії в організм людини туберкульоз не розвивається, проте, коли ця реакція слабка, може виникати активне захворювання.