Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Турбує ментальне здоровʼя – поговори зі своїм сімейним лікарем

9 січня 2024
501

Проблеми з ментальним здоров’ям може переживати кожен. Від депресії, постійного стресу, безсоння, емоційного дисбалансу, на жаль, ніхто не застрахований. Особливо зараз, в умовах тривалої виснажливої повномасштабної війни.

Останнє дослідження Gradus Research, проведене в жовтні 2023 року, показало, що серед основних скарг на ментальне здоров’я – тривожність / напруга (50%), порушення сну (47%). Ці симптоми вже є вагомою причиною звернутись до сімейного лікаря за підтримкою у питаннях ментального здоров’я.

Сімейний лікар, з яким укладено декларацію, є найпершим порадником пацієнтів у всіх скаргах на здоров’я. У тому числі й у питаннях ментального здоровʼя, адже воно є невіддільним від фізичного. Вплив ментального здоров’я на фізичне, так само як і навпаки, є очевидним й науково та практично доведеним. Тому, якщо маєте потребу в психологічній підтримці – поговоріть із своїм сімейним лікарем.

«Звертатися по допомогу – не слабкість, не забаганка й не соромно, а відповідально. Психічне та фізичне здоровʼя – однаково важливі компоненти загального здоровʼя людини, й про них потрібно турбуватися. Завдяки роботі, яку ми робимо разом з колегами у межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя за ініціативи першою леді Олени Зеленської, сьогодні можна просто звернутися до свого сімейного лікаря чи педіатра своєї дитини та отримати необхідну базову допомогу, пораду або консультацію. Якщо ви відчуваєте відчай, тривогу, роздратованість, тривалу втому, порушення сну, але водночас вас лякають слова “психолог”, “психіатр”, “психотерапевт” – ви можете (і я дуже раджу це зробити) звернутися до сімейного лікаря. Кількість тих, хто може надати базову психологічну допомогу, постійно зростає», – зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Станом на початок 2024 року майже 70 тисяч медичних працівників (лікарі, медсестри, медбрати, фельдшери, керівники медзакладів, інші медичні працівники) пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP* і можуть допомагати в охороні ментального здоровʼя. Серед них – 16 тисяч лікарів «первинки» (сімейні лікарі, педіатри, терапевти), а це більше ніж кожен третій, тож шанси, що саме ваш лікар може розпізнати, діагностувати та підставити плече, – дуже високі.

*Програма запущена ВООЗ у 2008 році для покращення доступу до послуг з охорони ментального здоров’я. Нині вона впроваджується у понад 100 країнах світу, а її матеріали перекладені на понад 20 мов, зокрема й українську. MhGAP має на меті покращити доступ до послуг з ментального здоров’я шляхом залучення неспеціалізованих кадрів – медпрацівників первинної ланки: сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, медсестер, медбратів, фельдшерів. 

«Не треба пояснювати, що ментальне здоров’я наших людей – це і є та сама стійкість, українська стійкість, яка, з одного боку, стала легендою, а з іншого – її саму треба весь час підтримувати. Бо на ній все тримається», – наголошує перша леді Олена Зеленська.

Сімейний лікар жодним чином не замінить психолога, психотерапевта або психіатра, але він зможе надати допомогу пацієнту і у разі потреби – перенаправити до вузького фахівця. 

Навіть якщо ваш сімейний лікар не проходив навчання за програмою mhGAP, ви все одно можете до нього звернутися. Не маючи відповідної підготовки для надання підтримки з ментального здоров’я, він може знайти в системі фахівця, який зможе вам допомогти.

Ви можете обговорити із сімейним лікарем такі стани: порушення сну, тривалу відсутність апетиту, тривогу, нав'язливі думки про те, що може статися щось погане. 

Варто зазначити, що така послуга з охорони психічного здоровʼя є абсолютно безоплатною, адже надається у межах Програми медичних гарантій. Наразі вже понад 850 закладів первинної медичної допомоги мають відповідний контракт із Національною службою здоровʼя України на 2024 рік. 

Переглянути їх перелік та знайти найближчий до вас можна на інтерактивній мапі. Аналогічні дані допоможуть знайти оператори «гарячої лінії» НСЗУ – для цього потрібно подзвонити за номером 16-77.

Довідка: створення безоплатної послуги з підтримки ментального здоров’я на «первинці» є стратегічною відповіддю держави на збільшення відповідних потреб серед українців.

Інтеграція послуги з охорони ментального здоровʼя у закладах первинної меддопомоги (ПМД) є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоровʼя у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» – ініціативи першої леді Олени Зеленської. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки ВООЗ, Уряду Канади, Міжнародного медичного корпусу. 

Комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоровʼя реалізується за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація «Пакт».