Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Три заклади охорони здоров'я отримали інкубатори для новонароджених за сприяння подружжя Зеленських

1 червня 2022
488

У Харківську та Запорізьку обласні клінічні лікарні, а також у Сумський обласний клінічний перинатальний центр передали інкубатори з безперебійним живленням для новонароджених немовлят. Вони призначені для безпечного транспортування діток, які потребують термінової медичної допомоги. 

«На території нашої області тривають активні бойові дії, і це, звичайно, не може не впливати на психічний та емоційний стан вагітних жінок, які  чекають на народження дитини. Через це ризик виникнення передчасних пологів на 9-12% вищий, ніж у мирний час. Але навіть і в цьому випадку ми рятуємо таких діток, а золотим стандартом виходжування малюків з вагою менше за 1 500 грамів є закриті інкубатори, які підтримують постійну температуру і вологість та мають гарну шумоізоляцію», — прокоментувала поставку керівник КНП Харківської обласної ради «Обласна клінічна лікарня» Тетяна Яворська.  

Нові апарати вдалося отримати завдяки спільним зусиллям МОЗ та подружжя Володимира та Олени Зеленських. Уряд Словаччини нагородив Президента України державною премією імені Александра Дубчека, яка, окрім почесного звання лауреата премії, містила грошову винагороду. Саме за ці кошти були придбані інкубатори, які вже доставлені до закладів охорони здоров'я Сумської, Запорізької та Харківської областей.

За три місяці війни в Україні народилося понад 50 тисяч немовлят. Дехто з них був народжений передчасно через стрес, який довелося пережити їхнім матерям. 

«Немовлята не мають народжуватися на війні. Жінки не мають терпіти перейми у бомбосховищах, здригаючись від жаху. Але так сталося, що це наша реальність. Тож ми зробимо все, аби подбати про маленьких українців з перших хвилин життя. Бо щоб бились їхні серця, наші воїни б’ються на фронті. Наші дипломати б’ються на переговорах. А ми будемо битися за кожного малюка, який народився передчасно», — запевнила Олена Зеленська.

Перша леді додала, що на сьогодні вже отримано 4 інкубатори в рамках співпраці з французькими партнерами та «Лікарями без кордонів», які передали перинатальним центрам в Миколаївській, Харківській та Дніпропетровській областях. Чергову партію інкубаторів чекають наступного місяця, щоб передати в українські пологові.