Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Ти як? Українців навчатимуть піклуванню про ментальне здоров’я у межах ініціативи першої леді

24 березня 2023
170

24 березня розпочинається комунікаційна кампанія Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої першою леді Оленою Зеленською. Кампанія націлена на те, щоби зробити піклування про психічне здоров’я для українців щоденною звичкою, рутиною.

Понад рік МОЗ координує роботу десятків державних органів, громадських організацій, об’єднує навколо Програми найкращих українських і закордонних фахівців. Усе для того, щоби у важкий для всіх нас час, сповнений тривоги, страху і стресу, кожен і кожна мали надійну підтримку не лише фізичного, а й психічного здоров’я. 

«Кожен із нас – важливий, адже завдяки щоденній праці ми тримаємо нашу незламну країну, що долає ворога. Тому разом із партнерами ми фактично з нуля будуємо унікальну систему підтримки психічного здоров’я в Україні. Ми вивчаємо найкращий іноземний досвід, робимо висновки з помилок інших, щоби зрештою психологічна допомога для наших громадян була доступна в кожному куточку країни, в кожній громаді. І щоби кожен, хто на питання “Ти як?” не може дати позитивної відповіді, міг бути почутим і отримав допомогу», – наголошує міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. 

Згідно з опитуваннями, 70% українців відчували останнім часом стрес або сильну знервованість, проте лише 2% звернулися по психологічну допомогу. Понад 90% українців мали хоча б один із симптомів тривожного розладу, а 57% перебувають у зоні ризику розвитку ментальних порушень. Проте українці ще не мають звічики звертатися по допомогу із психологічними проблемами.

«Наше ментальне здоров’я невидиме, але потребує такої самої підтримки, що й фізичне: лікування болю, терапії розладів. Біль точно не те, чого можна соромитися чи що треба приховувати. Бути не ОК теж нормально. Говорити про це, шукати допомоги – не просто правильно, але й відповідально щодо себе й тих, хто поряд», – говорить Олена Зеленська.  

Мета комунікаційної кампанії – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров'я, показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан і про стан своїх близьких, бути уважнішими один до одного.

У межах кампанії створено спеціальну сторінку: howareu.com (howareu_program), де можна знайти доказові техніки самодопомоги при стресі, контакти гарячих ліній психологічної допомоги, корисні поради, які допоможуть піклуватися про ментальне здоров'я – своє та людей поруч.

Довідка. Всеукраїнська програма ментального здоров’я «Ти як?», ініційована Оленою Зеленською. Розробку та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я координує МОЗ України. Всесвітня організація охорони здоров’я – експертний партнер, виконавчий партнер – громадська організація «Безбар’єрність». Майданчиком для розробки та ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада при Кабінеті Міністрів України. Комунікаційна кампанія реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).