Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Стали відомі результати міжнародного іспиту з основ медицини

6 серпня 2019
26597

МОЗ України разом з Центром тестування при МОЗ України представили групові результати міжнародного іспиту з основ медицини (IFOM), який студенти-медики складали  вперше як частину Єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Найкраще склали тест студенти Тернопільського національного медичного університету, Національного медичного університету імені О.О. Богомольця та Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького.

Складала тест і перевіряла результати найавторитетніша у світі міжнародна атестаційна агенція - Національна рада медичних екзаменаторів (NMBE, США). За оцінками NBME, середній відсоток правильних відповідей українських студентів 3 курсу - 30,24%. Це значно краще, ніж показники моніторингового дослідження, який проходили студенти 4 курсу в рамках міжнародного дослідження якості вищої освіти у березні цього року.

“Цим іспитом ми фактично розпочали нову еру в медичній освіті в Україні. Одночасно це кінець епохи продажу дипломів лікаря. У цьому абсолютно чітко переконались і студенти, і викладачі, і керівники медичних ЗВО. Загальна оцінка складання іспиту невтішна: іспит студенти склали, але стара система медичної освіти його провалила. Це доводить безпрецедентний спротив і саботаж, якого не було за жодного іншого іспиту до цього”, - сказав Олександр Лінчевський, заступник міністра охорони здоров’я України. - “Ми захищатимемо порядних і чесних студентів, які прийшли і здали іспит попри дезінформацію та заклики до саботажу”.

Загалом IFOM склали 10 099 студентів. Із 2783 студентів, що не з’явились на іспит, 45 надали докази поважних причин. 

Загальний рейтинг університетів: 

Заклад вищої медичної освіти

Відсоток правильних відповідей

Тернопільський національний медичний університет

36.32

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця

34.69

Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького

32.90

Дніпровська медична академія

32.33

Міжнародна академія екології та медицини

31.21

Харківський національний медичний університет

31.05

Вінницький національний медичний університет ім. М. І. Пирогова

30.19

Запорізький державний медичний університет

29.79

Українська Медицинська Стоматологічна Академія

28.43

Донецький національний медичний університет

27.25

Ужгородський національний університет

26.62

Буковинський державний медичний університет

26.34

Луганський державний медичний університет

25.53

Київський медичний університет

25.01

Чорноморський національний університет імені Петра Могили

24.88

Дніпропетровський медичний інститут традиційної і нетрадиційної медицини

24.12

Львівський медичний інститут

21.29

У Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна, Івано-Франківському національному медичному університеті, Одеському національному медичному університеті та Сумському державному університеті явка студентів, що складали іспит, - менше половини. Тому результати цих закладів не порівнюються з іншими закладами вищої медичної освіти.

Попередній аналіз результатів показує, що рейтинг кожного університету співвідноситься з явкою: ЗВО з високою явкою зазвичай мають високий рейтинговий бал за успішністю. Це Запорізький, Львівський, Буковинський, Вінницький університети. Ті університети, які найбільше бойкотувати, мають найнижчі бали. 

«Незалежно від внутрішніх установок університетів чи ректорів, медична освіта буде розвиватися, а стандарти оцінки якості освіти відповідатимуть міжнародному рівню. Це є невід’ємна частина масштабної трансформації системи охорони здоров’я. Без цього професійного компоненту зміни у наданні медичної допомоги неможливі”, - сказав Олександр Лінчевський.

Результати, надані  Національною радою медичних екзаменаторів (NBME), аналізуватиме спеціальна комісія у співпраці з представниками NBME з метою оцінки результатів студентів. До уваги братиметься вплив низки серйозних порушень, зафіксованих під час проведення іспиту. 

“Основні порушення, які зафіксували під час іспитів - це фотографування тестових завдань, їх розповсюдження  в інтернеті та месенджерах, заклики до саботування іспиту і недоброчесна поведінка деяких прокторів. Не всі ректори медуніверситетів забезпечили належні умови поведення іспиту”, - сказала Леся Войтенко, заступниця директора з організації та проведення ліцензійних іспитів Центру тестування при МОЗ України.

Усі численні порушення правил проведення іспиту, а також доброчесності складання іспиту зафіксовані. Такі порушення матимуть наслідки, до забезпечення яких будуть долучені Національна поліція України, Служба безпеки України, Міністерство освіти та науки, а також Міністерство закордонних справ (оскільки переважна більшість порушників - студенти-іноземці).

МОЗ України розраховує на ефективну роботу правоохоронних органів і всіх органів влади, залучених до розслідувань і оцінки порушень під час міжнародного іспиту з основ медицини. Адже зараз йдеться про захист честі медичного диплому в Україні, а також життя і здоров’я пацієнтів майбутніх лікарів.

Нагадаємо, що більше 80% українців підтримують ідею строгих правил атестації майбутніх лікарів. Адже саме кваліфікація лікаря - ключовий фактор, що впливає в цілому на якість надання медичної допомоги.

Дані оновлено
Завантажити презентацію
Читайте також