Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Спільні заходи для боротьби з ботулізмом

5 лютого 2020
2535

МОЗ України направило лист міністру розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофію Мілованову для спільного впровадження заходів, що допоможуть знизити рівень захворюваності інфекційними хворобами, зокрема і ботулізму. 

Ботулізм - це харчове отруєння, причиною якого стало вживання продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.  

Найчастіше, причиною ботулізму стають консерви домашнього виготовлення, проте інколи, через порушення технологічних процесів, умов зберігання або ж фальсифікат, отруєння можна отримати після споживання магазинних консервів. 

У минулому році в 98 випадках виникнення ботулізму харчова продукція, що стала причиною захворювання, була виготовлена в домашніх умовах, у 13 випадках придбана у торгівельній мережі.

Саме тому, зменшити кількість випадків ботулізму можна лише через спільні зусилля МОЗ України, Мінекономіки та Держспоживслужби. 

МОЗ України запропонувало:

  1. Розглянути питання міжсекторальної взаємодії профілактики ботулізму на розширеній колегії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
  2. Визнати пріоритетними для державного контролю Держспоживслужби потужності, на яких здійснюється виробництво, переробка, зберігання та обіг харчових продуктів, вживання яких може стати причиною ботулізму.
  3. Доручити Держспоживслужбі організувати та спільно з Центром громадського здоров’я провести інформаційну кампанію з профілактики ботулізму.

Станом на 2 січня 2020 року в Україні 92 протиботулічні сироватки. Введення протиботулінічної сироватки передбачено, серед іншого, в курсі лікування при встановленні імовірного або підвердженного діагнозу ботулізм. 

Причини та профілактика ботулізму 

Причинами ботулізму можуть стати усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Термін придатності, вигляд та смак не допоможуть вам визначити чи вона заражена. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також він може виникнути у в'яленій чи копченій рибі та будь-яких виробів з м'яса. 

Для того, щоб убезпечити себе від ботулізму варто уникати цих продуктів, або суворо дотримуватися певних правил. Ці рекомендації підходять також для профілактики інших харчових отруєнь і кишкових інфекцій:

  • не їжте продукти, у якості яких ви не впевнені;
  • зберігайте продукти при правильних температурах; 
  • підтримуйте чистоту під час приготування їжі та дотримуйтеся правил гігієни;
  • завжди дотримуйтесь норм термічної обробки;
  • не нарізайте на одній дошці сирі продукти з готовими, наприклад свіже м'ясо з овочами;
  • використовуйте чисту воду, не промивайте овочі водою з річки тощо. 

Детальніше про ботулізм читайте за посиланням: https://bit.ly/2urq53N