Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

«Система охорони здоров’я готова реагувати на виклик нової хвилі COVID-19», — Ігор Кузін

26 серпня 2021
1935

Кількість випадків інфікування штамом коронавірусу «Дельта» в Україні поступово зростає: ще 5 серпня було підтверджено 147 випадків, а вже 20 серпня — 520. Проте, — наголошує Ігор Кузін, заступник Міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України, — така тенденція не має заскочити Україну зненацька. За його словами, упродовж літа система охорони здоров’я на всіх рівнях: від представників МОЗу до керівників лікувальних закладів спільно з міжнародними та національними партнерами готувалися до можливих викликів нової хвилі коронавірусу.

В Україні визначили й підготували 256 лікарень, що надають спеціалізовану допомогу при COVID-19. Вони розподілені на заклади різних хвиль реагування. Потужність налічує майже 39 тис. ліжко-місць, із них 96 % забезпечені киснем. Крім того, в областях закупили та отримали 14 790 кисневих концентраторів, 161 комп’ютерний томограф та 148 рентген-апаратів.

22–23 серпня Україна отримала від Польщі гуманітарну допомогу: кисневі концентратори, кардіомонітори, пульсоксиметри, медичні рукавички, маски хірургічні тощо. Цей запас посилить уже наявний резерв обладнання та засобів індивідуального захисту, сформованих в опорних лікарнях.

Лабораторна мережа оснащена всіма витратними матеріалами для виявлення коронавірусу. По всій країні сформований запас тестів на понад 2 млн досліджень та 2,3 млн експрес-тестів на визначення антигену. У вересні очікується постачання реагентів для проведення 4 мільйонів ПЛР досліджень та 2,8 млн швидких тестів на визначення антигену. Була також оновлена система відстеження контактних осіб, завдяки чому вона стала набагато оперативнішою.

У четвертому кварталі поточного року запуститься секвенування лабораторних зразків у власній референс-лабораторії ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України». Діагностувати «Дельта» штам методом ПЛР зможуть на рівні областей та на національному рівні.

Продовжується активна робота над адаптованими маршрутами, які за необхідності дозволять доставляти пацієнтів до найближчих лікарень сусідніх регіонів чітким і найкоротшим шляхом.

«Зараз система охорони здоров’я готова реагувати на виклик нової хвилі COVID-19, спричиненої «Дельта» штамом коронавірусу, — говорить Ігор Кузін. — Але пам’ятайте, що звичайні профілактичні заходи (носіння масок, миття рук, використання антисептиків, дотримання фізичної дистанції) зможуть захистити вас та ваших рідних від інфікування COVID-19, а вакцинація — убезпечить від важкого перебігу хвороби, госпіталізації чи смерті від COVID-19».

Записуйтеся на щеплення, щоби вберегти своє життя і здоров’я, а також людей поруч! 

Перелік центрів масової вакцинації та пунктів щеплень шукайте за посиланням: https://list.covid19.gov.ua/.